Benjamin Netanyahu: "Rehinelerimiz serbest bırakılmadıkça ateşkes olmayacak"

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Avusturalya merkezli haber kanalı ABC News’ten David Muir’e devam eden İsrail-HAMAS savaşıyla ilgili değerlendirmelerle bulundu.

Benjamin Netanyahu, ABC News’in “World News Tonight” adlı televizyon programında David Muir’in İsrail-HAMAS savaşıyla ilgili sorularını cevapladı.

Muir, Netanyahu’ya insani ara verilip verilmeyeceğini sordu. Ateşkesin “HAMAS’a teslim olmak” anlamına geleceğini ifade eden Netanyahu, İsrailli esirler serbest bırakılmadığı sürece bir genel ateşkesin yaşanmayacağını söyledi.

Duruma göre hareket edileceğini, insani yardım gereçlerinin şehre girmesini veya rehinelerin ayrılmasını sağlamak için koşulları kontrol edileceğini ve hâlihazırda taktiksel nedenlerle kısa süreli duraklamaların yaşandığını aktaran İsrail Başbakanı, genel ateşkes yaşanacağına ihtimal vermediğini belirtti.

Netanyahu, “HAMAS’a karşı sadece askeri baskı işe yarıyor. Dolayısıyla ara vermek savaş eforumuzu ve rehinelerin kurtarılması çabalarını sekteye uğratacaktır” dedi ve HAMAS’ın esirleri salma konusunda anlaşmaya açık olması durumunda 241 esirin serbest bırakılması için kısa süreli bir ateşkes yapılacağını ifade etti.

İsrail Başbakanı, Muir’in “10 bin Filistinlinin hayatını kaybetmiş olması sizi endişelendiriyor mu?” sorusuna cevaben “Bence her sivil kayıp bir trajedidir. Fazlasıyla zalim bir düşmanla karşı karşıyayız, kendi halklarını insan kalkan olarak kullanıyorlar … Sivil kayıpları azaltmak için elimizden geleni yapacağız ancak sivil topluma entegre bir terörist organizasyonu sivil kayıplar olmadan yenmek imkânsızdır” dedi.

Netanyahu, Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan 4 bini çocuk 10 bini aşkın sivil kaybın içine HAMAS militanlarının da eklendiğini ve verilen sayıya güvenmediğini belirtti.

Muir bunun ardından Netanyahu’ya 7 Ekim saldırılarının gerçekleşmesinde sorumluluk üstlenip üstlenmediğini sordu. Hükûmetin vatandaşlarını koruma sorumluluğunu açıkça yerine getirmediğini belirten İsrail Başbakanı, sorumluluğu kabul ettiğini söyledi.

Netanyahu ayrıca bölgede güvenlik sorumluluğunun belirsiz bir süre boyunca İsrail de olması gerektiğine değindi.

Başbakan, “Sorumluluk bizde olmadığında neler olduğunu gördük. Bu güvenlik sorumluluğuna sahip olmadığımızda, hayal bile edemeyeceğimiz ölçekte HAMAS terörünün patlak vermesine neden oluruz” dedi.

Muir, Biden yönetimi ile Tel Aviv arasında insani ara konusunda bir anlaşmazlık olup olmadığını sordu. Netanyahu, cevap olarak insani yardımın sağlanması konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Son olarak sunucunun “İran ve Hizbullah’a bir mesajınız var mı?” sorusuna cevap veren Netanyahu, “Bence savaşa girdiklerinde karşılığın çok çok güçlü olacağını anlamışlardır ve umarım bu hataya düşmezler” ifadelerini kullandı.