Netanyahu'nun paylaşımları kabine içinde çatlak oluşturdu

7 Ekim’de gerçekleşen HAMAS saldırısıyla ilgili İsrail ordusu ve istihbaratını suçlayan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun savaş kabinesinde bu husustan dolayı çatlak oluştuğu iddia ediliyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, geçtiğimiz haftasonu sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda 7 Ekim'de gerçekleşen HAMAS saldırılarına ilişkin orduyu ve istihbarat servislerini suçlamıştı.

Netanyahu’nun paylaşımında “Hükûmet hiçbir koşulda ve hiçbir aşamada HAMAS’ın savaş niyetleri konusunda uyarılmamıştır. Aksine, askeri istihbarat başkanı ve Shin Bet (İsrail Ulusal İstihbarat Teşkilatı) başkanı da dâhil olmak üzere tüm güvenlik kademesinin değerlendirmesi, HAMAS’ın caydırıldığı ve bir anlaşma arayışında olduğu yönündeydi” ifadeleri yer alıyordu.

Yoğun tepki sonrası paylaşımını kaldırıp özür dileyen Netanyahu’nun ifadeleri, savaş kabinesinden ve kabine dışındaki isimlerden gelen tepkilere yol açtı.

Eski Savunma Bakanı ve savaş kabinesine Sandalyesiz Bakan olarak atanan Benny Gantz, Netanyahu’nun paylaşımına sert tepki göstermiş ve Başbakan'ın paylaşımını silmesi gerektiğini belirtmişti.

Daha önce Netanyahu’nun Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapmış Avigdor Lieberman, İsrail Başbakanı’nın güvenlikle ve rehinelerle ilgilenmediğini, sadece iç siyasetle ilgilendiğini söyledi.

Kabine üyeleri ve ülke içi muhalefetten gelen bu açıklamalar, analistlerin kabinede çatlaklar oluştuğu yönünde değerlendirmelerde bulunmasına neden oldu.

İsrail'de savaş kabinesi, HAMAS saldırılarından 4 gün sonra, 11 Ekim'de kuruldu. Başbakan Netanyahu'nun koalisyon kabinesine Ulusal Birlik Partisi'nin katılmasıyla kurulan kabine Benjamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve sandalyesiz Bakan Benny Gantz'dan oluşuyor. Gadi Eizenkot, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve Aryeh Deri ise gözlemci olarak kabinede yer alıyor.