Blinken ile Fidan Gazze'deki durumu görüştü, heyetlerin anlaşamadığı bildirildi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Filistin, Türkiye, Ürdün ve Irak’ı kapsayan bir Orta Doğu turu gerçekleştirdi. Ziyaret ettiği ülkelerde üst düzey devlet yöneticileriyle görüşen Blinken, Türkiye’de mevkidaşı Hakan Fidan ile bir araya gelerek Gazze’deki durumu ve ikili ilişkileri değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Filistin meselesini görüşmek için Orta Doğu’daki liderleri ziyrate çıktı.

Batı Şeria’da Mahmud Abbas, Bağdat’ta Muhammed Sudani, Ürdün’de de Arap ülkelerinin temsilcileri ile bir araya gelen Blinken’in sonraki durağı Ankara oldu.

Ankara’da Blinken ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan arasında gerçekleşen görüşme iki buçuk saat sürdü. İkilinin gündeminde Filistin birinci sırada yer alırken ikili ilişkilere dair diğer konuların da toplantı kapsamına dâhil edildiği düşünülüyor.

BBC’de yer alan bir haberde, Suriye’deki barış görüşmeleri ve İsveç’in NATO üyeliğinin de konu başlıkları olarak konuşmada yer alma ihtimaline değinildi.

Blinken, görüşme sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada Irak ve Ürdün’de gerçekleştirilen diyaloglara paralel olarak Türkiye’de de İsrail-HAMAS arasındaki savaşın bölgeye yayılma potansiyelinin değerlendirildiğini aktardı.

ABD’li Dışişleri Bakanı açıklamasında Gazze’den sivillerin çıkarılması, insani yardımların bölgeye ulaştırılması ve rehinelerin tahliyesi için insani bir aranın oluşturulması konularının da tartışma gündeminde bulunduğunu dile getirdi.

Ankara’dan görüşmeye ilişkin henüz bir açıklama gelmemesine karşın Türkiye’nin tutumunun insani ara değil koşulsuz ateşkes olduğu biliniyor.

Al Jazeera muhabiri Resul Serdar’ın aktardığına göre Amerikalı ve Türk heyetler arasında esirlerin salınması ve ateşkes yönünde anlaşmazlık belirdi. ABD “insani ara” teklifinde bulunurken Türkiye, garantörü olacağı bir süreçle koşulsuz ateşkesin gerçekleşmesini önerdi. Blinken’in heyeti HAMAS’ın esirleri tek taraflı serbest bırakmasını savunurken Türkiye’yi temsil eden Hakan Fidan ve heyeti, esirlerin salınmasının karşılıklı olması gerektiğini belirtti.

BLINKEN PROTESTO EDİLDİ

Antony Blinken’in Türkiye’ye varacağı haberlerinin yayılması üzerine çeşitli protestolar gerçekleşti.

Farklı grupların organize ettiği protestolar Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçiliği ve İncirlik Üssü çevrelerinde düzenlendi.

Ankara Filistin Dayanışma Platformu ve Köklü Değişim adlı kuruluşlar, büyükelçilik önünde protesto gerçekleştirirken Türkiye Gemçlik Birliği üyeleri de Dışişleri Bakanlığı binası önünde eylem yaptı.

Göstericilerin pankartlarında “Katil Blinken Türkiye’den defol”, “Dünyanın her yerindeki Amerikan üsleri kapatılsın”, “Savaş değil soykırım” benzeri sloganlar yazıldığı görüldü.

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından düzenlenen bir konvoyun da İncirlik Üssü çevresinde protesto yaptığı aktarıldı.

Sputnik International’da yer alan haberde, barışçıl şekilde başlayan eylemin zamanla küçük çaplı şiddet boyutuna ulaştığı ve polislere taş, plastik sandalye gibi malzemeler fırlatıldığı ve bazı göstericilerin üsse girmeye çalıştığı bilgileri yer aldı.

Eylemin şiddete evrilmesi sonrasında gösteri, tahmin edilenden daha erken bitirildi.