İrlanda, kadının rolü konusunda anayasal dilin değiştirilmesi için oy verecek

İrlanda halkı anayasada yer alan iki maddenin değiştirilmesine yönelik sandığa gidecek. Bu iki maddeden biri kadının ev içi görevlerine yapılan göndermeyi kaldıracak, diğeri ise aile tanımını genişletecek. Bu oylama 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gerçekleşecek.

İrlanda Anayasası, eşitlik savunucularının iddiasına göre, uzun süredir ataerkil bir geçmişin kalıntısı olarak gördüğü kadının evdeki rolünü yücelten bir dile yer veriyor. 8 Mart günü İrlanda halkı bu dili değiştirmeye ve ailenin tanımının genişletilmesine yönelik karar verecek.

Oylama Dünya Kadınlar Günü'ne denk geliyor. Bazı kesim, İrlanda Anayasasının ülkenin daha laik ve liberal modern kimliğini yansıtacak şekilde yeniden şekillendirilmesi gerektiğini savunuyor.

Kabul edildiği takdirde, Roma Katolik Kilisesi'nin değerleri doğrultusunda yazılmış, dinin ve sosyal muhafazakarlığın toplumda hakim olduğu 1937'de onaylanan bir belge olan Anayasa'ya ilişkin en son değişikliği sağlayacak.

İRLANDA HALKI TAM OLARAK NEYE OY VERİYOR?

Seçmenlerden iki ayrı soruyu değerlendirmeleri istenilecek.

Birincisi, kamuoyunun Anayasa'nın 41. maddesinin daha geniş bir aile kavramı sağlayacak şekilde değiştirilmesinden yana olup olmadığı sorulacak.

Anayasa şöyle diyor: “Devlet, aileyi toplumun doğal, birincil ve temel birimi olarak ve devredilemez ve zaman aşımına uğramaz haklara sahip, tüm pozitif hukuktan önce gelen ve bunlardan üstün olan ahlaki bir kurum olarak tanır.”

Devamında şunu ekliyor: “Devlet, ailenin temelini oluşturan evlilik kurumunu özel bir titizlikle korumayı ve saldırılara karşı korumayı taahhüt eder.”

İster evlilik ister diğer kalıcı ilişkiler üzerine kurulmuş olsun, aileyi toplumun temel birimi olarak tanıyacak. Devletin evlilik kurumunu koruma sorumluluğuna ilişkin düzenlemede yer alan “ailenin temeli üzerine” ibaresi kaldırılacak.

İkinci soru ise Anayasa'nın diğer maddesiyle ilgili; bu madde şu anda devletin "ev içindeki yaşamıyla kadının devlet, olmadan kamu yararına ulaşılamayacak bir destek verdiğini kabul ettiğini" ve devletin "bu konuda çaba göstereceğini" söylüyor. Annelerin ekonomik zorunluluk nedeniyle evdeki görevlerini ihmal edecek şekilde çalışmaya mecbur kalmamalarını sağlamak olacak.

Seçmenlerin lehte karar vermesi durumunda kadının evdeki rolüne yapılan atıf kaldırılacak.

Yeni Madde olan 42B, tüm aile bakıcılarını tanıyacak ve koruyacak:  “Devlet, aile üyelerinin aralarındaki bağlar nedeniyle birbirlerine bakım sağlamalarının topluma bir destek sağladığını kabul eder. kamu yararının elde edilemeyeceği ve bu hükmü desteklemek için çaba göstereceğiz" şeklinde değiştirilecek.