mRNA, kanserle mücadelede etkin rol oynayacak

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre her altı kişiden biri kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Ancak mRNA aşısının kanserle mücadelede umut vadettiği söyleniyor. mRNA tekniği sayesinde kişiye özel kanser aşılarının geliştirileceği belirtiliyor.

Aralık 2022’de ABD’li biyoteknoloji şirketi Moderna, ilaç firması Meck ile geliştirdiği kanser aşısının sonuçlarını paylaşmış, kanser aşısı yapılan kişilerin ölüm riskinin yüzde 44 azaldığını duyurmuştu.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, kanser aşısının her hastanın ilgili tümörlerinden alınan mRNA genetik materyalini kullanarak oluşturulduğu belirtilmişti.

NTV’de yer alan habere göre, çalışmaya bir tür cilt kanseri olan melanomun üçüncü ve dördüncü evresinde olan 157 kişinin katıldığı açıklandı.

Moderna'nın başkanı Dr. Stephen Hoge, "İlk kez kansere karşı işlevsel bir bağışıklık tepkisi geliştirmenin mümkün olduğuna dair kanıtımız var" ifadelerini kullandı.

Hoge, kanser aşının başarısındaki temel faktörün, aşının her hastanın tümörüne göre uyarlanmış olması ve her hastanın kanserine kesin ve hedefe yönelik bir yanıt vermesine olanak sağlaması olduğunu belirterek, “Koronavirüs aşısında olduğu gibi, mRNA teknolojisinin esnekliği bunu mümkün kılıyor” dedi.

TRT’de yer alan Benginur İkbal Akgül’ün “mRNA kanser aşısında büyük umut: Ölümcül olmaktan çıkacak” başlıklı haberine göre de; pandemiyle kanser aşısı çalışmalarına ara veren BioNTech firması, pankreas kanseri için geliştirdiği aşıda büyük başarı sağladı.

Kanser aşısının bu başarısının temelinde mRNA teknolojisinin olduğu söyleniyor. Bu yöntemle bağışıklık sistemine tanıtılan kanser hücreleri yok ediliyor. Uzmanlar mRNA ile kişiye özel üretilebilecek aşılarla kanser tedavisinde yeni bir döneme girildiğini söylüyor.

TRT’de yer alan habere göre, Prof. Dr. Derya Unutmaz, pankreas kanseri aşısında sağlanan başarının büyük olduğunu belirtiyor. 

Prof. Dr. Unutmaz, "Pankreas kanseri olan 18 kişiyle bu tedavi süreci başladı fakat 16 kişiyle devam edildi. 18 ay boyunca süren çalışmada sekiz kişide başarılı oldu. Yani henüz kanserin geri gelmediği gözlemlendi. Tabi bu hastaların daha uzun süre takip edilmesi lazım ama pankreas kanserinde yüzde 50 oranında bu derecede bir başarı, çok büyük bir başarı. Çünkü pankreas kanseri tedavisi en zor olan kanserlerden bir tanesi. Tedavi oranı yüzde beşlerin altında” değerlendirmesinde bulunuyor.

İNGİLTERE KANSER AŞISI ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRIYOR

DHA’da yer alan habere göre, 6 Ocak’ta İngiltere Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, BioNTecH ile mRNA bazlı kanser aşısı için ortaklık yapacağını açıkladı.

Ortaklıkla beraber İngiltere’de 2030 yılına kadar 10 bin kanser hastasının mRNA bazlı kişiye özel kanser aşısı içeren tedaviyi, açılacak araştırma geliştirme merkezleri aracılığıyla alacağı belirtildi.

BBC’ye göre, araştırmaya katılan hastaların bir kısmı kanser tedavisi görmüş olacak ve aşı ile hastalığın yeniden nüksetmesini engellemek amaçlanacak. Kanser teşhisi konmuş diğer kişilerde ise hastalığın vücuttaki yayılımını yavaşlatmak veya engellemek hedeflenecek.

İngiltere Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “İş birliği, yeni bir araştırma ve geliştirme merkezi aracılığıyla 2030 yılına kadar İngiliz hastalara 10 bin kişiselleştirilmiş tedavi sunmayı amaçlıyor. Yeni ortaklık, kanser ve bulaşıcı hastalık aşıları için kişiselleştirilmiş bağışıklık tedavisi klinik deneylerini hızlandırmaya yardımcı olacak” ifadeleri kullanıldı.

İngiltere Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Steve Barclay, “Kanser tespit edildiğinde meme, akciğer ve pankreas kanseri de dahil olmak üzere mümkün olan en iyi tedavilerin mümkün olan en kısa sürede yapılmasını sağlamalıyız” diye konuştu.

BioNTech Kurucusu ve CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin ortaklıkla ilgili, “Hedefimiz, 20 yılı aşkın süredir araştırdığımız teknolojileri kullanarak bağışıklık tedavileri ve aşıların gelişimini hızlandırmaktır. İş birliği, dünya çapında toplu olarak yüz milyonlarca insanı etkileyen çeşitli kanser türlerini ve bulaşıcı hastalıkları kapsayacak. Başarılı olursa bu iş birliği, hastalar için sonuçları iyileştirme ve İngiltere ile dünya çapında bulaşıcı hastalıklara karşı yenilikçi aşıların yanı sıra kanser bağışıklık tedavileri paketimize, erken erişim sağlama potansiyeline sahiptir” açıklamasını yaptı.

mRNA KEMOTERAPİDEN FARKLI BİR YÖNTEM

mRNA’nın tedavi sırasında vücuttaki kanserli hücrelerin yanı sıra birçok diğer hücreyi de hedef alan kemoterapi teknolojisinden oldukça farklı bir yöntem olduğu söyleniyor.

BBC’de yer alan habere göre, kişiye özel hazırlanan mRNA aşısı kanserden genetik kodların bilgisini içeriyor ve bunlar bağışıklık sistemine aktarılıyor. Bağışıklık sistemi böylece yalnızca tümörlü hücreleri hedef almak üzere programlanıyor.

BBC'ye konuşan BioNTech kurucu ortağı Profesör Özlem Türeci, “Burada hedeflediğimiz, hastaların bireysel kanserlerindeki moleküler özellikleri kullanıp onları mRNA aşılarına kodlamak ve bağışıklık sistemini onları saldırmaya yönelik eğitmek" diyor.

İngiltere'de Kanser Araştırma Kurumu (Cancer Research UK) sözcüsü Dr. Ian Foulkes de “mRNA aşıları pandemi sırasında elde edilen en heyecan verici çalışmalardan bir tanesi. Bu teknolojinin kanser için etkili bir tedavi yöntemi olacağına dair birçok gösterge var ancak araştırmaların devam etmesi gerekiyor" diye belirtiyor.

İngiltere’deki kanser hastaları, bağışıklık sistemini zararlı hücrelere saldırmaya teşvik etmeyi amaçlayan kanser aşıları da dahil olmak üzere kişiselleştirilmiş mRNA terapilerini içeren denemelere erken erişim elde edecek.

BioNTech, İngiltere’de Cambridge’de bir laboratuvar ve Londra’da merkezi olmak üzere yeni araştırma ve geliştirme merkezleri kuracak.