David Cameron: "İsrail'e desteğimiz koşulsuz değil"

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, ülkesinin İsrail'in kendisini savunma hakkına verdiği desteği dile getirerek, "Tabii ki bu desteğimiz koşulsuz değil. Başarılı bir demokrasiden uluslararası insancıl hukuka uymasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 6 ayını The Sunday Times'a değerlendirdi.

Cameron, uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı (World Central Kitchen-WCK) çalışanlarına yönelik saldırıda 3 İngiliz vatandaşının da hayatını kaybettiğini belirterek, İsrail'in hatasını kabul edip sorumluluğu aldığını söyledi.

Bunun tekrar etmemesi gerektiğini söyleyen İngiltere Dışişleri Bakanı, "Aylardır Başbakan (Rishi Sunak) ve ben, İsrail'i Gazze'ye daha fazla yardım girişini sağlamaya çağırıyor, çözülmesi gereken sıkıntılara dikkat çekiyoruz" dedi.

Cameron, yeni yardım koridorlarının açılıp daha fazla sınır kapısından yardım girişinin sağlanacağı haberinin sevindirici olduğunu kaydederken, "Sözlerin eyleme dönüşmesi gerekiyor çünkü aksi halde yaşanacak kitlesel açlık, üzerine düşünülmesi gereken kötü bir ihtimal" dedi.

İngiliz Bakan, "İnsani yardım kuruluşlarının temsilcilerini, Gazze'de yardım faaliyetlerini yürüten İsrail kurumu Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimine (COGAT) katılmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

Cameron, "Hamas yok edilmeden" acil ve kalıcı ateşkesin mümkün olmadığını ileri sürdü.

İngiltere Dışişleri Bakanı, çatışmalara verilecek geçici aralarla esirlerin Gazze'den çıkışı, yardımların ise bölgeye girişinin sağlanabileceğini söyledi.

Cameron, Hamas yöneticilerinin Gazze'yi terk etmesi ve kullandıkları yapıları ortadan kaldırması durumunda bölgede sorunun askeri değil siyasi yollarla çözüleceğini dile getirdi.

İsrail'in kendisini savunma hakkına destek vermeyi önemsediklerini aktaran Cameron, "Tabii ki bu desteğimiz koşulsuz değil. Başarılı bir demokrasiden uluslararası insancıl hukuka uymasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Gazze'deki saldırıların sona ermemesi ihtimali ile ilgili Cameron, "Başımızı ellerimizin arasına alıp sonu gelmeyebilecek bir savaşın sona ermesini bekleyemeyiz. İşgalci güç olan İsrail'in Gazze halkına karşı sorumlulukları var. Bu aynı zamanda uluslararası toplumun insanları güvende tutup ihtiyaçlarını karşılama konusunda İsrail ile çalışması anlamına geliyor" dedi.