İngiltere: "Yemen kıyılarında bir ticari gemiye saldırı düzenlendi"

İngiltere Kraliyet Donanması kapsamındaki Birleşik Krallık Deniz Ticaret Örgütü (UKMTO), Yemen kıyılarının açıklarında bir geminin saldırıya uğradığını açıkladı.

UKMTO’nun açıklamasında belirttiği üzere saldırıda, Hudeyde kentinin 50 deniz mili kuzey batısında bulunan bir geminin hedef alındığı bildirildi.

Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılara tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, diğerlerine de insansız hava araçları ile füzelerle saldırılar gerçekleştirmeye başlamıştı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiğini belirterek 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husilere karşı 'Refah Muhafızı Operasyonu' adında çok uluslu deniz görev gücü oluşturulduğunu duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından gündeme getirilen, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının istendiği kararı kabul etmişti.