ABD Orta Doğu Donanma Komutanı Koramiral Cooper: "Husiler İran'dan direktif alıyor"

ABD Orta Doğu Komutanlığı Donanma şefi Koramiral Charles Cooper, AP’ye verdiği röportajda, İran’ın Husilerin Kızıldeniz’deki aktivitelerinde direkt rol oynadığını söyledi.

5. Filo lideri Koramiral Cooper, Tahran yönetiminin Husilerin Kızıldeniz’de gemilere düzenlediği saldırılarla direkt olarak bağlantılı olduğunu belirtti.

İran direktifli Husi saldırılarının etkinliklerinin Orta Doğu çevresindeki tüm sulara yayıldığını belirten Cooper, AP muhabirleriyle gerçekleştirdiği telefon röportajında, “Açıkçası, Husilerin eylemleri, muhtemelen ticari gemilere yönelik saldırıları açısından, iki nesildir gördüğümüz en önemli eylemleri teşkil ediyor. Özetle Husiler uluslararası topluma saldırdı, dolayısıyla gördüğünüzü düşündüğüm uluslararası tepki de bundan kaynaklı” ifadelerini kullandı.

Tahran’ın açık olarak Husilere askeri ve maddi kaynak ve eğitimler sağladığını belirten Koramiral, İran’ın saldırılarla ilişiği olduğunun bir sır olmadığını dile getirdi.

ABD ve müttefiklerinin genel olarak alan savunması yaptığını, zaman zaman bire bir savunmaya dönüldüğünü aktaran Cooper, “İhtiyacımız olan şey Husilerden gelecek bir ‘uluslararası ticaret gemilerine saldırmama kararı’dır, o kadar” sözleriyle röportajını noktaladı.