Hollanda'da NSC partisi koalisyon hükümeti görüşmelerinden çekildi, Wilders'in başbakanlığı tehlikeye girdi

Hollanda’da Yeni Toplumsal Sözleşme (NSC) partisi, sağ çoğunluklu bir koalisyon hükümeti kurmak için görüşmelere devam etmenin mantıksız olduğu gerekçesiyle müzakerelerden çekildi.

Parti lideri Pieter Omtzigt, yaptığı açıklamada, partisinin sağ kanat çoğunluklu bir hükümet koalisyonunda yer almayacağını belirtti.

Kamu maliyesinin durumuyla ilgili belirsizlik yüzünden koalisyon görüşmelerinden çekildiklerini aktaran Omtzigt, RTL News’e göre bakanlıkların finansman durumu karşısında şoke oldu.

Omtzigt, parti üyelerine yazdığı bir mektupta, “NSC hiçbir şekilde Hollanda halkına, önümüzdeki kabine döneminde yerine getirilemeyecek boş vaatler olacağını önceden bildiği sözler vermek istememektedir. Geçim güvenliği kumdan kalelerle inşa edilemez” ifadelerini kullandı.

Geert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV), Dilan Yeşilgöz’ün Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) ve Çiftçi-Vatandaş Hareketi (BBB) ile bir koalisyona sıcak bakılmadığını belirten Omtzigt, partisinin azınlık koalisyonu kurmayı yapıcı olarak değerlendirdiğini aktardı.

Şu anki koalisyon görüşmelerinde kral yapıcı rolü oynaması nedeniyle NSC olmadan bir hükümetin kurulması mümkün değil. Parti, 150 vekilden oluşan parlamentoda 20 sandalyeye sahip.

Omtzigt ile İslam karşıtlığı ve Hollanda’nın AB’den ayrılmasını ifade eden “Nexit” önerileri yüzünden tartışmalara giren Wilders, 6 Şubat Salı günü X’ye yaptığı bir paylaşımda, “İnanılmaz derecede hayal kırıklığı yarattı. Hollanda bu kabineyi istiyor ve daha bugün görüşmüşken Pieter Omtzigt havlu atıyor. Bunu hiç anlamıyorum” ifadelerine yer verdi.

Dilan Yeşilgöz de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çok şaşırdım. Bugün bile yapıcı görüşmeler gerçekleştiriyorduk … Umarım hızlı bir şekilde masaya oturur ve neler olup bittiğini tam olarak öğreniriz” dedi.

Koalisyon görüşmeleri en son 6 Şubat’ta gerçekleşmişti. Partiler, aralarındaki buzları eritmek için düzenledikleri bu toplantıyı başmüzakereci Ronald Plasterk olmadan gerçekleştirdi.

Hollandalı haber ajansı ANP’ye göre Plasterk NSC’nin koalisyondan çekildiği haberini mesajla öğrendi.

İşçi Partisi emeklisi Plasterk, partileri 7 Şubat Çarşamba günü görüşmeye davet etti. Eğer bir uzlaşı gerçekleşmezse yeniden seçimlere gidilmesi bekleniyor. Yeni hükümet belirlenene kadar Mark Rutte başbakan olarak görevine devam edecek.