ASML'nin çip ticareti Rutte-Xi görüşmesinin ana konusu oldu

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Gazze ve Ukrayna’daki durumlar ile ikili ilişkiler için temasta bulunmak amacıyla Çin’e gitti. İki ülke arasındaki çip ticareti, görüşmede önemli bir konu başlığı oluşturdu.

ABD’nin Çin’e gelişmiş işlemci çip ve bu çiplerin üretim malzemelerine yönelik bir ambargo koymasının ardından Hollanda da 2023 yılında Çin’e ihracat kısıtlamaları uygulamıştı.

CCTV’nin yayımladığı haberde, Devlet Başkanı Xi Jinping’in Rutte’ye “Yapay olarak teknolojik engeller yaratmak ve sanayi ve tedarik zincirlerini kesmek sadece bölünmeye ve çatışmaya yol açacaktır. Çin halkının meşru kalkınma hakkı vardır ve hiçbir güç Çin'in bilimsel ve teknolojik kalkınma ve ilerleme ivmesini durduramaz” dedi.

Hollandalı ASML şirketi kızılötesi fotolitografi yöntemiyle gelişmiş çip üreten tek şirket ve şirketin en geniş ikinci pazar payı yüzde 29 ile Çin’e ait.

Amsterdam, Pekin’e uyguladığı ticaret kısıtlamaları kapsamında bu yılın başında ASML’nin Çin’e ihracatı için lisans vermemeye başlamıştı.

Pekin sokaklarında paylaştığı bir videoda, “Hollanda için, güvenliğimiz için Rusya'nın kazanmamasının, Rusya'nın kaybetmesinin ne kadar önemli olduğunu ve Çin gibi iyi bir dostumuzdan da bunu anlamasını istediğimizi ifade etmeye çalışacağım” şeklinde konuşan Rutte, fikri mülkiyet ve insan hakları gibi konuları da Çinli liderlerle görüşeceğini belirtti.