Modi idaresindeki Hindistan'da İslam karşıtı nefret söylemi yükselişte

Hindistan merkezli bir araştırma grubunun yaptığı araştırmalara göre Hindistan’da İslamofobik nefret söylemi 2023’ün ikinci yarısında yükselişe geçti.

Hindistan Nefret Laboratuvarı (IHL) adlı bir araştırma organizasyonunun verilerine göre ülkedeki İslamofobik nefret söylemi 2023’ün ikinci yarısında yılın ilk 6 aylık dönemine göre yüzde 62 artış gösterdi.

Yılın ilk yarısında 255 vaka, ikinci yarısında ise 413 olay kaydedildi. Araştırmacılar, 7 Ekim’de İsrail ile Hamas arasında başlayan savaşın bu artışta önemli bir rol oynadığını aktardı.

Bu vakaların yüzde 75’ini oluşturan 498 olayın Hindu milliyetçisi iktidar partisi BJP’nin kontrolündeki eyaletlerde gerçekleştiği belirtildi.

7 Ekim - 31 Aralık 2023 tarihleri arasında İsrail-Hamas savaşını konu edinen nefret söylemleri, 41 vaka ile toplam veri havuzunun beşte birini oluşturdu.

BM’nin “nefret söylemi” tanımını kullanan grup, vakaların en çok karşılaşıldığı üüç eyaletin Maharashtra, Uttar Pradesh ve Madhya Pradesh olduğunu bildirdi.

Narendra Modi’nin hükümeti Müslümanlara yönelik baskı politikaları nedeniyle eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı.

Bu politikalar arasında 2019’da çıkarılan bir vatandaşlık yasası, 30 yıl önce Hindu aşırıcılar tarafından yıkılan Babri Cami’nin yerine geçtiğimiz günlerde bir Hindu tapınağının açılması gibi eylemler yer aldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Hindistan özetinde “Hükümet, başta Müslümanlar olmak üzere dini azınlıklara karşı ayrımcı yasa ve politikalar benimsemiştir. Bu durum, bazı BJP liderlerinin Müslümanları ve diğer azınlıkları karalaması ve polisin şiddet uygulayan hükümet destekçilerine karşı harekete geçmemesi ve cezasızlık ile birleşince, Hindu milliyetçisi grupları azınlık topluluklarının üyelerini veya sivil toplum gruplarını hedef alma konusunda cesaretlendirmiştir” ifadeleri yer aldı.