Insider araştırması, Havana sendromunu Rus istihbaratına bağladı

Küba’nın başkenti Havana’daki diplomatik personelin yaşadığı ve nedeni bilinmeyen “Havana sendromu” hastalığının Rus istihbaratı kaynaklı olabileceği aktarıldı.

Letonya merkezli the Insider adlı araştırma grubunun 60 Minutes ve Der Spiegel ile gerçekleştirdiği bir araştırma, Rusya’nın askeri istihbarat ajansı GRU’nun Havana sendromuna sebep olduğunu aktardı.

The Insider’daki haberde, GRU’daki Birim 29155 tarafından kullanılan “enerji silahlarının” hastalığa sebep olduğuna ilişkin kanıt elde edildiği bildirildi.

Havana sendromuna rastlanılan bölgelerdeki mağdurların hastalık belirtileri göstermeden önce GRU personelini gördüğü belirtilen raporda, istihbarat ajanlarının “öldürücü olmayan akustik silahların” kullanımı dolayısıyla ödüllendirildiği öne sürüldü.

Hastalığın ilk defa 2016’da Havana’da değil, 2014’te Frankfurt’ta ABD’li bir diplomatta görüldüğü aktarılan raporda, “The Insider, 60 Minutes ve Der Spiegel, Birim 29155'in, uzmanların bugüne kadar yüzden fazla ABD casusu ve diplomatının yanı sıra birkaç Kanadalı yetkiliyi de etkileyen gizemli tıbbi durumun makul bir nedeni olduğunu öne sürdüğü türden bir silah teknolojisi ile deneyler yaptığına dair belgesel kanıtlar ortaya çıkardı” ifadelerine yer verildi.