Filipinler lideri Marcos Jr: "Güney Çin Denizi'ndeki kışkırtmalara karşılık vereceğiz"

Filipin cumhurbaşkanı, 28 Mart Perşembe günü yaptığı açıklamada, hükümetinin tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki Çin sahil güvenlik ve şüpheli milis gemilerinin “tehlikeli saldırılar” olarak nitelendirdiği eylemlere karşı harekete geçeceğini ve "Filipinliler teslim olmuyor" ifadelerini kullandı.

Filipinler Cumhurbaşkanı Ferdinand Marcos Jr, hükümetinin ilerleyen dönemde gerçekleştireceği eylemlerin ayrıntılarını vermedi ancak bunların "Çin sahil güvenlik ve Çin deniz milislerinin ajanlarının açık, yasa dışı, zorlayıcı, saldırgan ve tehlikeli saldırıları karşısında kasıtlı ve makul olacağını" vurguladı.

Çin ve Filipinler’in yanı sıra Vietnam, Malezya ve Tayvan ülkeleri, dünya ticaretinde petrol geçişlerinin büyük bir kısmının bulunduğu ve kaynak olarak zengin ülkeler olarak öne çıkıyor.

Manila veya Pekin'de bulunan Çinli yetkililer, büyük oranda Roma Katolik ulusunun en kutsal dini dönemlerinden biri olan Kutsal Hafta sırasında gerçekleşen Marcos'un açıklamasına hemen yanıt vermedi.

Filipin hükümeti, Çin'e karşı "en güçlü protestosunu" göstermek için Manila'daki bir Çin büyükelçiliği diplomatını çağırdı. Pekin, Filipin gemilerini Çin karasularına izinsiz girmekle suçladı ve Manila'yı "ateşle oynamaması" konusunda uyardı. Ayrıca Çin'in egemenliğini savunmak için eylemlerine devam edeceğini belirtti.

Pekin, Washington'u Asya'daki bir anlaşmazlık olarak söylediği  Filipinler ve Tayvan meselelerinden uzak durması konusunda uyardı.