Avrupa Parlamentosu seçimlerinde geride kalan Macron, Fransız Parlamentosunu feshetti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, partisinin Avrupa Birliği seçimlerinde aşırı sağcı adaylar karşısında aldığı ağır yenilginin ardından 9 Haziran Pazar günü ülkenin parlamentosunu feshederek yeni bir seçim çağrısında bulundu.

Fransa’da parlamento seçimlerinin ilk turu 30 Haziran'da, ikinci turu ise 7 Temmuz'da yapılacak.

Macron, açıklamasında "Fransa'nın huzur ve uyum içinde net bir çoğunluğa ihtiyacı var. Fransız olmak, özünde, tarih tarafından yönlendirilmeyi değil, tarihi yazmayı seçmektir” ifadelerine yer verdi.

Aşırı sağcı Ulusal Ralli'nin Fransa'daki Avrupa seçimlerini Macron'un liberal Rönesans partisinin kazanacağı tahmin edilen yüzde 15.2'nin iki katından fazla oy alarak yüzde 31.5 oyla kazanacağı tahmin ediliyor.

İlk sandık çıkış anketlerine göre Ulusal Ralli'nin oy oranı, merkez sol sosyal demokratların yüzde 14 civarında oy almasıyla birlikte, ikinci ve üçüncü büyük partilerin toplamını gölgede bıraktı.

Ulusal Meclis'in feshedilmesi kararı Macron'un destekçileri tarafından güvensizlikle karşılandı ve Macron Paris'teki parti genel merkezinden televizyonda bir kalabalığa seslenirken birkaç kişi "Oh hayır" diye bağırdı.

Buna karşılık, Ulusal Ralli partisinin bazı destekçilerinin parlamentonun feshini kutladığı görüldü.

Macron'un, Ulusal Ralli lideri Marine Le Pen'in de sahne aldığı seçim etkinliğindeki konuşmasını izleyen taraftarlar "Fesih, fesih!" sloganları attı.

Le Pen, destekçilerine verdiği demeçte "Beşinci Cumhuriyet'in mantığı ve mimarisiyle uyumlu olan bu kararı memnuniyetle karşılıyorum" dedi ve AB seçim sonuçlarının Brüksel'e bir mesaj göndermesi ve "bu acı verici küreselleşme çağına bir son vermesi" gerektiğini söyledi.