Finlandiya'ya NATO destekçisi Cumhurbaşkanı: Alexander Stubb seçimleri kazandı

Finlandiya’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri sona erdi. NATO yanlısı eski Başbakan Alexander Stubb, yayımlanan kesin sonuçlara göre oylamayı kazanan isim oldu.

İkinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri, muhafazakar aday Alexander Stubb’ın Yeşil Partili rakibi Pekka Haavisto karşısında aldığı yüzde 51,6’lık oy oranı ile sona erdi.

NATO’ya yakın bir duruş sergileyen Stubb’ın Rusya karşıtı bir tutum takındığı biliniyor.

Finlandiya Ulusal Koalisyon Partisi üyesi Stubb, seçim galibiyetinin ardından yaptığı konuşmada “Rusya, Ukrayna’ya karşı saldırgan bir savaş yürüttüğü sürece Putin ile herhangi bir siyasi diyalog kurmanın zor olduğu apaçık ortada. Dolayısıyla yakın gelecekte Putin ile ya da herhangi bir Rus yetkili ile iletişim kurulabileceğimizi düşünmüyorum. Hepimiz barışa giden bir yol bulmak istiyoruz ama bana öyle geliyor ki bu yol şu anda sadece savaş alanından geçiyor” ifadelerini kullandı.

Oyların yüzde 48,4’ünü toplayan eski Dışişleri Bakanı Haavisto, Stubb’a tebriklerini iletti ve bir daha seçimlere katılmayı düşünmediğini, milletvekili olarak görevine odaklanacağını belirtti.

Sauli Niinisto’nun yerine gelecek Stubb’ın dönemi 1 Mart’ta resmen başlayacak.