Finlandiya halkı yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidiyor

Finlandiya halkı, 28 Ocak Pazar günü yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor.

NATO’ya üye olarak 1948 yılından bu yana sürdürdüğü tarafsızlık ilkesini kaybeden Finlandiya, yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidiyor. Ülkede yerel saatle 09.00'da (TSİ 10.00) başlayan oy verme işlemi 20.00'de (TSİ 21.00) sonlanacak.

İkinci 6 yıllık dönemi mart ayında sona erecek Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün yerine gelecek ismin belirleneceği seçimde, ilk turda hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alması beklenmiyor. Bu durumda 11 Şubat'ta ikinci tur seçimin gerçekleşmesi söz konusu olacak.

Sandıkların kapatılmasının ardından yerel saatle gece yarısı ilk sonuçların gelmesi bekleniyor. İlk tur sonuçları 30 Ocak'ta resmi olarak açıklanacak.

Finlandiya'da 4.5 milyon vatandaş, 3'ü kadın olmak üzere 9 adaydan birine oy vererek yeni cumhurbaşkanını seçecek.

Seçimde dokuz aday yer almasına rağmen asıl mücadele eski Başbakan Alexander Stubb ile eski Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto arasında yaşanıyor.

Yapılan son ankete göre seçmenlerin yüzde 27'si Stubb'a, yüzde 23'ü ise Haavisto'ya oy vereceğini belirtirken; Parlamento Başkanı ve sağcı Gerçek Finliler partisinin adayı Jussi Halla-aho ise yüzde 18'lik destekle hemen arkalarında bulunuyor.

Finlandiya'nın yeni cumhurbaşkanı mart ayında 6 yıllık görev süresine Avrupa'da değişen jeopolitik ve güvenlik durumu nedeniyle eski başkanlardan daha farklı bir dönemde başlayacak.

Çoğu Avrupa ülkesinin aksine Finlandiya'da cumhurbaşkanı, dış ve güvenlik politikalarını belirlemede yürütme gücünü elinde tutuyor.

Yıllardır benimsediği askeri tarafsızlık politikasını Rusya-Ukrayna geriliminin ardından terk eden Finlandiya, Nisan 2023'te NATO'nun 31. üyesi olmuştu.