Joe Biden açıkladı: "İsrail Ramazan ayında saldırmayacak"

Esir takasını da içeren bir ateşkes anlaşmasının üzerine çalışılırken ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Ramazan ayı boyunca saldırıları keseceğini aktardı.

Paris’teki müzakerelere katılan bir yetkili, Reuters’a ateşkes taslağının 500 yardım tırının Gazze’ye girmesine ve şehirdeki fırın ve hastanelerin onarılmasına olanak vereceğini, 7 Ekim’den bugüne kadar savaşın bitirilmesi yönündeki en keskin eforu oluşturduğunu söyledi.

Tasarıya göre, serbest bırakılan her 10 Filistinli esir için 1 İsrailli rehine bırakılacak. Hamas 19 yaş altı çocuklar, kadınlar, 50 yaş üzerindekiler ve hastalardan oluşan 40 rehineyi serbest bırakırken, İsrail 400 esiri bırakmayı ve bu kişileri geri tutuklamamayı kabul ediyor.

NBC’de yayımlanan “Late Night with Seth Meyers” programına konuk olan Joe Biden, “Ramazan yaklaşıyor ve tüm rehineleri kurtarmamız için bize zaman tanımak amacıyla İsrailliler Ramazan boyunca faaliyette bulunmayacaklarını taahhüt etti” ifadelerini kullandı.

İsrail’in Gazze’deki durumdan ötürü uluslararası desteği kaybetme riskine sahip olduğunu aktaran Biden, 4 Mart’a kadar bir anlaşmaya varılmış olacağını ümit ettiğini belirtti.

“Çok fazla masum insan öldürülüyor” diyen Biden, geçici bir ateşkesin Filistin devletinin tanınırlığının artmasında önemli rol oynayacağını dile getirdi.