Dang humması salgını nedeniyle ABD'ye bağlı Porto Riko'da acil durum ilan edildi

Batı Yarımküre’de dang humması vakaları hızla artıyor. Latin Amerika ülkelerinden sonra ABD’ye bağlı özerk alan statüsündeki Porto Riko’da da dang virüsüne bağlı oluşan hastalık salgın durumuna geldi.

Porto Riko Sağlık Bakanı Carlos Mellado, adadaki dang vakalarının rekor seviyeye ulaştığını belirterek 90 gün sürecek bir “kamu sağlığı acil durumu” ilan etti.

Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), bu sene Latin Amerika’da 3,5 milyon vaka gerçekleşirken 1000 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.

Porto Riko’da ise 2024’e girilirken yükselen vaka sayıları yıl içinde de stabil bir artış kaydetti. Ocak ayının ilk üç haftasında 146 vaka raporlanırken hastalık Mart ayının ikinci haftası itibarıyla 549 kişide gözlendi.

Adada yaklaşık 340 kişi dang humması sebebiyle hastaneye kaldırıldı. Bu kişilerin 29’u hastalığı ağır geçirirken virüsten ölen olmadığı ifade edildi.

Adada en son 2012 yılında dang humması krizi ilan edilmiş, bu salgında en az 199 kişinin hayatını kaybettiği resmi kayıtlara geçmişti.

Tropik alanlarda görülen dang humması hastalığı sivrisinekler ısırığı sonucu insanlara bulaşıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre özel bir tedavisi bulunmayan hastalık çoğu zaman semptomsuz geçiyor ve 1-2 hafta içinde iyileşiyor. Hastalık ağır seyrettiği takdirde ölümcül olabiliyor.