Arnavutluk Başbakanı Rama'dan Bayraktar TB2 paylaşımı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, sosyal medya platformu Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, kısa bir süre içerisinde TB2 SİHA’ların Arnavutluk’a ulaşacağını açıkladı.

Arnavutluk, Baykar firmasından Bayraktar TB2 SİHA siparişinde bulunan 27. ülke konumunda bulunuyor. Arnavutluk bununla birlikte NATO içerisinde Polonya ve Romanya ile birlikte Bayraktar TB2 S/İHA sistemlerini tedarik eden ülkeler arasında yer alıyor.

Başbakan Rama, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Askeri, polis ve sivil görevlerde kullanılan uçuşların en yüksek teknolojisi olan ve yakın zamanda Silahlı Kuvvetlerimizin bir parçası haline gelecek olan Bayraktar İHA’larının görüntüsü bu. Arnavutluk’un bu insansız hava araçlarından oluşan filoyla tamamlanması Ulusal Güvenlik Stratejisi, Askeri Strateji ve NATO Kapasitelerinin hedeflerine uyum açısından hem bizim hem de İttifak’ın ulusal güvenliği açısından özel bir önem taşıyor. Ordumuz, topraklarımızın korunmasında en ileri teknolojiyi kullanmaya adanmıştır.

Baykar, 2022 yılının sonunda Arnavutluk ile Bayraktar TB2 insansız hava aracı için ihracat sözleşmesi imzalamıştı. Sözleşme, Arnavutluk’a 3 adet TB2 SİHA teslimatı ve 30 kişilik personel eğitimi kapsıyor.

Konuyla ilgili olarak Baykar CEO’su Haluk Bayraktar, yaptığı paylaşımda, “Asırlar boyu birlikte yürüdüğümüz, tarihi, kültürel ve insani olarak güçlü bağlara sahip olduğumuz Arnavutluk ile ihracat sözleşmesi imzaladık. Bu anlaşmayla Bayraktar TB2 SİHA’larımız için ihracat sözleşmesi imzaladığımız ülke sayısı 27 oldu. Hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

BAYRAKTAR’DAN TARİHİ BAŞARI

Türkiye’nin milli SİHA sistemlerini üreten Baykar tarafından geliştirilen, teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlar göz önüne alındığında kendi sınıfında dünyanın en iyisi olarak gösterilen milli SİHA Bayraktar TB2, 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine dahil oldu.

2015’te silahlandırılan insansız hava aracı; şu anda TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından operasyonlarda kullanılıyor. Bayraktar TB2 SİHA, güvenlik güçleri tarafından 2014’ten beri yurt içinde ve sınır ötesinde terörle mücadelede etkin olarak görev yapıyor.

Tüm tasarım ve yazılım özellikleri Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA’lar, dünyada rekor sayılacak düzeyde %93’lük bir yerli sanayi katılımıyla İstanbul’da bulunan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde üretiliyor.

Bu kapsamda Bayraktar TB2 SİHA, 750 bin uçuş saatini başarıyla tamamladı ve böylece gökyüzünde milyon saate daha da yaklaşarak en uzun süre görev yapan ilk milli hava aracı olarak kayıtlara geçti.