"Dünyanın en büyük demokrasisi"nde 6 hafta sürecek genel seçim maratonu başladı

Dünyanın en büyük demokrasisi olarak bilinen Hindistan’da yaklaşık 1,5 ay sürecek seçimler başladı.

969 milyon civarında seçmenin oy kullanacağı Hindistan genel seçimleri 19 Nisan’da başladı. Oylama sonuçlandıktan sonra oyların sayımı 4 Haziran’da başlayacak.

Parlamentonun alt kamarası olan Lok Sabha’da (Halk Meclisi) görev yapacak 543 milletvekilinin seçileceği 7 aşamalı oylamanın henüz ilk aşaması gerçekleşiyor. İlk aşamada 166 milyon seçmen sandık başına gidecek.

187 bin sandığın kurulduğu seçimlerde bin 625 aday yarışacak. Seçim yetkililerine göre ilk aşama, tüm aşamalar arasında en fazla sayıda seçim bölgesine sahip.

Oy verme işlemi başlamadan önce Başbakan Narendra Modi, X'te yaptığı paylaşımda, “2024 Lok Sabha seçimleri bugün başlıyor! 21 Eyalet ve UT'de (birlik bölgeleri) 102 sandalye sandık başına giderken, bu sandalyelerde oy kullanacak herkesi rekor sayıda oy kullanmaya çağırıyorum. Özellikle genç ve ilk kez oy kullanacak seçmenleri çok sayıda oy kullanmaya çağırıyorum. Ne de olsa her oy önemlidir ve her ses önemlidir!” ifadelerini kullandı.

Bu seçimlerde 3,5 milyona yakın seçmenin ilk defa sandık başına gideceği belirtildi.

Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamalarda, “Komisyon ve son iki yılda eyaletler ve birlik bölgelerindeki ekipleri, Hindistan'ın seçmenlerine mümkün olan en iyi deneyimi yaşatmak için gerekli sıkı çalışmayı ve titiz müdahaleleri gerçekleştirmiştir” denildi.

Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Pekin-Washington hattında neler yaşanıyor? Blinken: "Çin, başkanlık seçimlerine müdahale edecek" Hamas: "İsrail'in ateşkes önerisine verdiği resmi yanıtı aldık" Ukrayna Tarım Bakanı Solskyi gözaltına alındı!