Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné Lübnan'da: Gündemde Hizbullah-İsrail gerginliği var

Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné, 28 Nisan Pazar günü Lübnanlı yetkililerle Hizbullah ve İsrail arasındaki gerilimi azaltmayı ve bir savaş çıkmasını önlemeyi amaçlayan önerileri görüşmek için Beyrut’a gitti.

Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné, bu yılın başlarında Hizbullah'ın İsrail sınırından 10 km geri çekilmesini ve İsrail'in de Güney Lübnan'daki saldırılarını durdurmasını önermişti.

Askeri yetkililere göre, Séjourné’nin Nakura'daki karargâhı ziyaret etmesinden birkaç saat önce, Birleşmiş Milletler'in barış gücüne yakın bir yerde gece boyunca İsrail yeni saldırılarla güney Lübnan'ı vurdu.

Séjourné, UNIFIL komutanlarıyla yaptığı görüşmenin ardından “Bugünkü duruma bakacak olursam, Gazze'de bir savaş olmasaydı, saldırıların sayısı ve bölge üzerindeki etkisi göz önüne alındığında Güney Lübnan'da bir savaştan bahsediyor olabilirdik. Bu bölgeyi istikrara kavuşturmak ve bir savaştan kaçınmak için buradaki yetkililere mesajlar ileteceğim ve önerilerde bulunacağım” açıklamasında bulundu.

Hizbullah, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın altıncı ayına girdiği Gazze'de ateşkes sağlanana kadar herhangi bir somut görüşmeye girmeyeceğini söylemişti.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, mart ayında Beyrut'taki Fransız büyükelçiliğine gönderdiği bir mektupta, Paris’in girişiminin Lübnan'da ve bölgede barış ve güvenliğe yönelik önemli bir adım olacağına inandığını belirtmişti.

Séjourné'nin bu hafta içinde gideceği İsrail ise Fransız girişimine temkinli yaklaşıyor.

İngiltere'de iktidar İşçi Partisi'ne geçebilir İngiltere resesyondan kurtuluyor Rus askerleri Ermenistan'dan ayrılıyor ABD'den kritik Boğaz hamlesi NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den Ukrayna açıklaması Merkez Bankası, 2024 yılı enflasyon tahminini güncelledi