Nikol Paşinyan: "Rusya artık Ermenistan’ın ana askeri ortağı olamaz"

Ermenistan Kamu Radyosu’na mülakat veren Başbakan Paşinyan, ordudaki reformun aşamaları hakkında konuştu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, çeşitli sebeplerden dolayı Rusya'nın savunma ve askeri-teknik konularda ülkenin başlıca ortağı olamayacağını savunarak daha önce Erivan'ın güvenlik anlaşmalarının büyük bir kısmının yüzde 95 ila 97'sinin Rusya ile yapıldığını ifade etti.

Paşinyan, Ermenistan Kamu Radyosu'na verdiği röportajda, ordudaki reformun aşamalarına dair konuştu.

Gazeteciler, Paşinyan'a neden reformun nihai konseptinin henüz belirlenmediğini sordu; çünkü hükümet planına göre yeni "Savunma Kanunu" taslağının Ocak 2022 gibi hazır olması gerekiyordu.

Paşinyan, "Ocak 2022'de bu konsept hazırdı, ancak 2022 kışında bu konseptle ilerleyemeyeceğimizi gösteren olaylar oldu. Şimdi işbirliğimiz, askeri-teknik alandaki işbirliğimiz göz önüne alındığında bunu gerçekleştirmenin ne kadar gerçekçi olduğunu anlamamız gerekiyor. Kiminle gerçekçi askeri-teknik ve savunma ilişkileri kurabileceğimizi anlamamız gerekiyor" dedi.

Paşinyan, daha önce Ermenistan'ın savunma alanındaki anlaşmalarının yüzde 95 ila 97'sinin Rusya ile olduğunu belirtti.

Ermenistan Başbakanı, "Şimdi hem nesnel hem de öznel nedenlerden dolayı durum böyle olamaz. Şimdi, örneğin Hindistan ile bu konseptte ne tür ilişkilerimiz olduğunu anlamak zorundayız" diye ekledi.

Kasım 2023'te Paşinyan, Ermenistan'ın kendisine silah ve mühimmat sağlayabilecek yeni güvenlik ortakları arayışına girdiğini belirtmişti. Paşinyan'a göre Ermenistan, 'şu ya da bu nedenle' Erivan'a askeri ürün tedarik edemeyen ortaklarıyla ilişkilerini çeşitlendiriyor.

Paşinyan, bu konunun özellikle Rusya ve Ermenistan'ın diğer Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ndeki (KGAÖ) ortaklarını ilgilendirdiğini ifade etmişti.

Erdoğan ile Biden 9 Mayıs'ta bir araya gelecek Naomi Klein: "Siyonizmden kaçışa ihtiyacımız var" Azerbaycan ve Fransa arasında yaşanan gerilimin süreçleri Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyareti Türkiye'nin Washington Büyükelçisi görevine başladı Pekin-Washington hattında neler yaşanıyor?