Ermenistan-Gürcistan arasında stratejik ortaklık anlaşması: İlişkiler resmi düzeye çıkacak

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, iki ülke arasında stratejik ortaklık ve işbirliğini amaçlayan deklarasyona imza attı.

Bu gelişmelerden sonra istifasını sunan Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, ülkelerin fiilen stratejik ortak olduklarını ancak bu anlaşma ile ilişki düzeylerini resmileştirdiklerini belirtti.

Garibaşvili, anlaşma hakkında yaptığı açıklamada, “Bunu ilişkilerimizi daha da ilerletecek, dostluğumuzu pekiştirecek ve ortaklığımızı geliştirecek son derece önemli tarihi bir karar olarak görüyorum” şeklinde konuştu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise imzalanan deklarasyonu önemli bir olay ve ciddi bir başarı olarak yorumladı.

Paşinyan, anlaşmanın imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bugün elde edilen başarı, son birkaç yıldır gösterdiğimiz kolektif çaba ve özverinin bir sonucu olup birlikteliğimizi ve kararlılığımızı yansıtmaktadır. Ancak bu başarı aynı zamanda çabalarımızı iki katına çıkarma ve geçmiş başarılarla sınırlı kalmama zorunluluğunun da altını çizmektedir” ifadelerini kullandı.

Bazı siyasi uzmanlar, Erivan ve Tiflis’in ortak deklarasyona imza atmasını “önemli bir adım” olarak yorumlarken; bazıları deklarasyon imzalanmasının “heyecan uyandırmadığını ve diyaloğun içeriğinde soru işaretleri barındırdığını” vurguladı.