ABD Kongresi, 1,2 trilyon dolarlık bütçe ile hükümetin kapanmasını engelledi

ABD Kongresi 1,2 trilyon dolarlık bütçeye onay vererek hükümetin kısmi olarak kapanmasının önüne geçti.

Kongre’den 74’e 24 oy ile geçirilen bütçe, 1 Ekim 2023 yılında başlayan ve önümüzdeki eylül ayında bitecek olan mali yıl boyunca hükümetin fon ihtiyaçlarını karşılayacak. Kongre’de onaylanan kanun, Başkan Joe Biden’ın imzalamasıyla yürürlüğe girecek.

Adalet, İç Güvenlik, Dışişleri, Hazine gibi bakanlıklar için fon oluşturacak bu paket Ukrayna, Tayvan, İsrail gibi ülkelere verilecek yardım paketlerini içermiyor.

1012 sayfalık kanun, bütçenin 886 milyar dolarlık kısmını, yani yaklaşık üçte ikisini, Savunma Bakanlığı’na ayırıyor.

22 Mart Cuma günü bütçe üzerinde gerçekleştirilen değişiklik tartışmaları dolayısıyla bütçenin onaylanması gecikti.

Geçtiğimiz altı ayın büyük bölümünde hükümet dört kısa vadeli geçici önlemle finanse edildi. Bu durum, derecelendirme kuruluşlarının yaklaşık 34,6 trilyon dolar borcu olan Washingotn hükümetinin kredibilitesine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Müzakerelerde önemli bir rol oynayan Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins, “Bu tam manasıyla bir ulusal güvenlik yasası oldu. Bu paketteki fonun yüzde 70'i, askeri hazırlığımızı ve endüstriyel tabanımızı güçlendiren, cesur askerlerimiz için maaş ve sosyal yardım artışları sağlayan ve en yakın müttefiklerimizi destekleyen yatırımlar da dahil olmak üzere milli savunmamıza gidiyor” dedi.