ABD’den Venezuela ile ilgili çarpıcı karar: Yaptırımlar geri geliyor

Venezuela Yüksek Mahkemesi’nin bu yıl gerçekleştirilecek seçimlerde Maduro’nun rakibi Maria Corona Machado’ya verilen 15 yıllık kamu görevi yasağını onaylamasının ardından ABD’den karşı hamle geldi.

Washington, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun muhaliflerinin seçimlere katılmasını yasaklamasının ardından petrol ve doğal gaz sektörüne yönelik yaptırımları yeniden uygulayacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Maduro’nun ekim ayında Barbados’ta muhalefetle varılan anlaşmayı ihlal ettiği belirtilirken, Amerikalıların Venezuela’nın enerji sektörüyle iş yapmasına izin veren lisansı sonlandırmak için tarih verildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “Maduro ve temsilcileri ile muhalefetteki Üniter Platform arasında özellikle de tüm başkan adaylarının bu yılki seçimlerde yarışmasına izin verilmesi konusunda ilerleme sağlanamadığı için lisans süresi 18 Nisan 2024’te dolduğunda yenilemeyecek” ifadelerini kullandı.

Washington daha önce Venezeula devletine ait altın madenciliği şirketi Minerven’in faaliyetlerine izin veren başka bir lisansı daha derhal iptal edeceğini duyurmuştu.

Miller, “Uluslararası toplumla ve Venezuela’daki tüm barışçıl demokratik aktörlerle çalışmaya devam edeceğiz ve Barbados anlaşmasındaki ilkelere dönüşü teşvik etmek için elimizdeki mekanizmalardan yararlacağız” dedi.