ABD ve Kanada'da Filistin yanlısı eylemler devam ediyor

ABD ve Kanada'da bulunan bazı sinagoglarda, yasa dışı yerleşimcilerin bulunduğu bölgelerden Filistinlilere ait gayrimenkullerin satılması için kapalı toplantılar düzenlendiği ortaya çıktı.

Teksas merkezli Keller Williams adlı emlak şirketi tarafından düzenlenen bu toplantılardan biri New Jersey’nin Englewood kasabasında eylemciler tarafından protesto edildi.

Englewood’daki Ahavath Torah Sinagogu önünde toplanan ve aralarında barış yanlısı Yahudilerin de bulunduğu birçok gösterici ellerinde Filistin bayrakları ile yasa dışı yerleşim alanlarından ABD'li siyonist Yahudilere gayrimenkul satılmasını protesto ediyor.

Sinagogun karşısında toplanan göstericiler, polisin yoğun güvenlik önlemleri almasına rağmen “Filistin’e özgürlük, İsrail işgaline son, yasa dışı yerleşimler bitmeli” gibi sloganlar attılar.

Gösteriye üniformasıyla gelen ve ismini sadece Eddie olarak açıklayan eski bir asker, konuşmasında, “Gelmem gerekiyordu, Filistin'de yaşanan soykırımı, işlenen birçok suçu gördüm. Merhum Aaron Bushnell’in DC'deki İsrail Büyükelçiliği önünde kendini yakmasından ilham aldım” ifadelerini kullandı.

Protestoların düzenlenmesinde etkisi olan gruplardan “Filistin için Amerikalı Müslümanlar” ekibinden Zeyd Abdurrahman, “Buradayız çünkü işgal altındaki Filistin topraklarındaki arazileri satıyor ki bu, Cenevre Sözleşmesi'ndeki uluslararası hukuka göre yasa dışıdır” şeklinde konuştu.

Filistinlilere ait gayrimenkulların yasa dışı satışlarını, Amerikan-İslam İlişkileri Komitesi New Jersey Şubesi (CAIR-NJ) de yazılı açıklama yaparak ile kınadı.

 Açıklamada, sinagoglarda düzenlenen kapalı toplantılarda arazi satılması eleştirilerek, “İbadethaneler kutsal yerler olmalı. Sinagog gibi ibadet yerlerinin uluslararası hukuk ihlal edilerek çalınmış toprakların satılması için kullanılması derin endişe verici” denildi.

 "İsrail'deki eviniz" isimli İsrailli yerleşimci bir grup ile ABD'de Teksas merkezli Keller Williams adlı emlak şirketi tarafından gerçekleştirilen satış toplantıları halka kapalı olarak düzenleniyor.

İsrail şehirlerinin yanı sıra Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşimcilerin bulunduğu alanların pazarlandığı satış toplantıları için önceden kayıt yaptırılması gerekiyor ve sadece Yahudi üyeler giriş yapabiliyor.