ABD Kongresi, Türkiye'nin F-16 alım talebini onayladı

ABD Kongresi, Türkiye'nin F-16 savaş uçağı alım talebini onayladı. Yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci, satışı durduracak engelleme olmadan tamamlandı. Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin sürecin ilgili kurumlar arasında başlamasının önünde engel kalmadı.

ABD yönetimi, Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin Kongre'ye gönderdiği resmi bildirimin ardından 15 günlük inceleme sürecini tamamladı.

Türkiye'nin F-16 satışına ilişkin önemli aşama, Kongre'deki inceleme ve itiraz sürecinin aşılmasıyla dün tamamlandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye F-16 satışı hakkındaki resmi bildiriminden sonra, sadece Kentucky Senatörü Rand Paul'un sunduğu itiraz gündeme geldi, ancak herhangi bir işlem yapılmadı.

ABD yönetiminin resmi bildirimi sonrasında, Kongre'deki 15 günlük süre dün gece sona erdi ve ABD Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) uyarınca satışa ilişkin sürecin ilgili kurumlar arasında başlamasının önünde engel kalmadı.

Süre, NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler için ise 30 gün olarak belirlenmiştir. Türkiye'nin F-16 satışına ilişkin açıklamaları, Senato ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komiteleri tarafından yapılmıştı.

Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçak için modernizasyon kiti talep etmişti. Geçen yıl, bazı Kongre üyelerinin F-16 satışını şarta bağlayan ek maddeleri ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkarılmıştı.