Joe Biden, Batı Şeria'da düzen bozucu eylemlerde bulunan İsrail vatandaşlarına yaptırım uygulanmasını öngören kararnameyi imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria’da Filistinlilere saldıran İsrailli yerleşimcilere yönelik finans ve seyahat kısıtlamaları öngören bir kararnameyi imzaladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda Batı Şeria’daki İsrailli yerleşimcilere yönelik yaptırım hazırlığında olduğunu belirtmişti.

Biden tarafından imzalanarak yürürlüğe giren kararname ile Filistinlileri tehdit eden, saldıran ve evlerini çalan İsrailli yerleşimcilere yönelik mali yaptırımlar ve vize yasakları uygulanmaya başlanacak.

Kararname, yürürlüğe girdiği 1 Şubat Perşembe gününden itibaren şahıslar üzerinde uygulanmaya başladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamaya göre 4 kişiye yaptırım uygulandı. Bu 4 kişi arasında yer alan David Chai Chasdai Huvara’da araçların ve binaların kundaklanmasına ve bir Filistinlinin ölümüne yol açan bir ayaklanma başlatmış, Einan Tanjil Filistinli çiftçiler ve İsrailli aktivistlere saldırmış, Shalom Zicherman İsrailli aktivistlerin araçlarına saldırmış ve köşeye sıkıştırdığı iki aktivisti yaralamış, Yinon Levi de bir grup İsrailli yerleşimciyi örgütleyerek Filistinlilere saldırarak arazilerini yakmış ve mülklerini yok etmişti.

Yaptırım listesine dahil edilen kişiler Amerikan finans sisteminde işlem yapamayacak, ABD’ye ülkeye vize alamayacak, ABD'deki varlıkları dondurulacak ve Amerikan vatandaşlarının bu kişilerle iş yapması yasaklanacak.

Joe Biden ve Antony Blinken, geçmişte de İsrailli yetkilileri Batı Şeria’da Filistinlilere karşı şiddet olaylarına önlem alınması konusunda ikaz etmişti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail-HAMAS savaşının başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden beri İsrail güçleri ile yasa dışı İsrailli yerleşimcilerin saldırıları, en az 381 Filistinlinin hayatını kaybetmesine yol açtı.