ABD istihbaratı, Putin'in Navalni'nin ölümünde direkt rol oynamadığını keşfetti

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yayımlanan ve ABD’li istihbarat kaynaklarına dayandırılan özel bir habere göre, Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni Sibirya’da bir ceza evinde gerçekleşen ölümünün Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir bağlantısı olmadığı keşfedildi.

Aralarında CIA, Dışişleri Bakanlığı İstihbarat Birimi, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi gibi birimlerin bulunduğu ABD’li malumat organizasyonlarının, Navalni’nin ölümünün Putin’in direktifiyle gerçekleşmediği konusunda hemfikir oldukları aktarıldı.

WSJ'ye konuşan istihbarat mensupları, değerlendirmenin, Putin'in Navalni'nin ölümündeki suçluluğunu tartışmadığını, ancak muhtemelen o anda emir vermediğinin tespit edildiğini ifade etti.

Washington’daki görüşün Avrupalı meslektaşlarına aktarıldığı, ancak Avrupa’daki istihbarat şeflerinin bir kısmının “Putin farkında olmadan Navalni’ye zarar gelmesinin imkansız olduğu” gerekçesiyle bilgiye şüpheyle yaklaştığı belirtildi.

Muhalif liderin yakın çevresi de ölümünün Kremlin kaynaklı olduğuna inandıkları için ABD’nin raporlarını reddetti.

Eski yardımcısı Leonid Volkov, “Navalni’nin ölümünün Putin’in haberi olmadan gerçekleştiğine inanlar modern Rusya’nın nasıl işlediğini bilmiyorlar. Putin'in haberdar olmadığı ve bunu onaylamadığı fikri çok saçma” açıklamasında bulundu.

Navalni tarafından kurulan Yolsuzlukla Mücadele Vakfı, Putin’in Batılı liderlerin Navalni’nin serbest kalmasını sağlayacak bir mahkum takası önerme fikrinden haberdar olduğunu ve bunu engellemek amacıyla suikast emrini verdiğini öne sürdü.

Bu değiş tokuşta Moskova, Almanya’da tutuklanan istihbarat ajanı Vadim Krasikov’u geri alacaktı.

Vladimir Putin, muhalif liderin ölümünden birkaç gün önce, Navalni’nin bir daha asla Rusya’ya geri dönmemesi kaydıyla bu mahkum takasına sıcak baktığını dile getirmişti.

Navalni’nin 16 Şubat’taki ölümünden ABD Başkanı Joe Biden da dahil olmak üzere birçok dünya lideri Putin’i sorumlu tutmuş, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar açıklamıştı.

Varşova'da bir düşünce kuruluşu olan Polonya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün direktörü Slawomir Dębski, ABD’den gelen değerlendirmeleri “Navalni siyasi açıdan değerli bir mahkumdu ve herkes Putin'in onun kaderine kişisel olarak yatırım yaptığını biliyordu. Bu tür bir kasıtsız ölüm ihtimali düşük” ifadeleriyle yorumladı.

WSJ’ye konuşan yetkililer, ABD’deki değerlendirmelerin gizli bilgiler ile ölümünün zamanlaması ve Putin'in yeniden seçilmesini nasıl gölgelediği gibi kamuya açık gerçeklerin analizini de içeren bir dizi veri ışığında yürütüldüğünü söyledi.