Putin'e yönelik eleştirileriyle tanınan muhalif lider Aleksey Navalni öldü

Rus muhalif ve aktivist Aleksey Navalni, 47 yaşında tutulduğu hapishanede ölü bulundu.

Cezaevi, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sıkı eleştirmenlerinden olan ve 19 yıl hapse mahkum edilmiş Navalni’nin öldüğünü duyurdu.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Aleksey Navalni’nin ölüm nedeninin bilinmediği, hapishane yönetimi tarafından araştırmaların sürdürüldüğü aktarıldı.

Navalni, yaklaşan başkanlık seçimleriyle ilgili Telegram hesabından yaptığı bir paylaşımda, vatandaşlara Putin’e protesto olarak öğlen saatlerinde oy kullanmaları çağrısında bulunmuş, bu seçimde ilk defa uygulanacak olan elektronik oy sistemine hile karıştırılacağını iddia etmişti.

Navalni’nin yardımcısı Leonid Volkov, “Rus makamları Aleksey Navalni'yi hapishanede öldürdüklerine dair bir itiraf yayımladı. Bunu doğrulamak ya da yanlışlamak için herhangi bir yolumuz yok” açıklamasında bulundu.

Navalni’nin Basın Sözcüsü Kira Navalni, X’ten yaptığı açıklamada, “Yamalo-Nenets Okrug’undaki Rusya Federal Hapishane Servisi, Aleksey Navalni’nin IK-3’te öldüğüne dair haberler yayıyor. Bunu henüz doğrulayamıyoruz. Aleksey’in avukatı Kharp’a doğru yola çıkmış durumda. Bilgi edindiğimiz an yayımlayacağız” dedi.