Çin, ABD’nin çip ihracat kurallarını eleştiriyor

Çin, ABD'nin yarı iletken çip ihracatına ilişkin kurallarının sıkılaştırılmasını eleştirdi. Pekin, bu kuralların ticarette daha fazla engel ve çip endüstrisinde daha fazla belirsizlik yarattığını vurguluyor.

ABD’de Joe Biden yönetimi mart ayının son haftasında, Çin’in ABD yapay zeka çiplerine ve çip üretim araçlarına erişimini zorlaştırmayı amaçlayan kuralları revize ettiğini duyurmuştu.

Çip ihracatına yönelik olarak alınan bu karar, Pekin’in çip üretim endüstrisini ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle aksatmaya yönelik olarak büyük bir çabanın parçası olarak görülüyor.

ABD Ticaret Bakanlığı Sözcüsü, “ABD, ulusal güvenlik kavramını genişletti, kuralları keyfi olarak revize etti ve kontrol tedbirlerini sıkılaştırdı. Bu sadece daha fazla engel oluşturmakla kalmadı ve normal olarak ekonomik ve ticari olarak birlikte çalışmak isteyen Çinli ve Amerikalı şirketlere daha ağır bir uyum yükü de yükledi” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı Sözcüsü, yaptığı açıklamada, aynı zamanda küresel yarı iletken endüstrisinin büyük bir belirsizlik içinde olduğunun altını çiziyor.

Bir muhabirin sorusuna yanıt veren Sözcü, ABD'nin hamlesinin "Çinli ve yabancı şirketler arasındaki karşılıklı yarara dayalı işbirliğini ciddi şekilde etkilediğini ve meşru hak ve çıkarlarına zarar verdiğini" söyledi. Çin ise bu karara kesinlikle karşı çıkıyor.

Washington yönetimi, Ekim 2023’te çip ihracatını ve Nvidia gibi şirketleri yasaklayan kuralları revize ettiğini duyurmuştu.