Navalni ailesi Biden ile Kaliforniya'da görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, hapishanede ölen Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni’nin ailesiyle Kaliforniya eyaletinde bir araya geldi.

Navalni’nin kızı ve eşiyle görüşen Biden, toplantı sonrası ölümden sorumlu tuttuğu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in şahsına yönelik yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.

Aleksey’in eşi Yulia Navalnaya’nın mücadeleye devam edeceğini aktaran Biden, “Çabalarımızı yavaşlatmayacağız” dedi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Biden’ın aileye taziyelerini sunduğu ve “Navalni’nin mirasının Rusya'nın ve dünyanın dört bir yanında onun yasını tutan ve özgürlük, demokrasi ve insan hakları için mücadele eden insanlar aracılığıyla” yaşatılacağını söylediği ifade edildi.

ANNESİ CENAZEYLE İLGİLİ KONUŞTU

Navalni’nin annesi Lyudmila Navalnaya, yayımladığı bir videoda, morgda oğlunun cansız bedenini gördüğünü, ancak yetkililerin kendisini tehdit ettiğini söyledi.

Navalni’nin cenazesini teslim etkmek için yetkililerin cenaze töreninin yeri, zamanı ve şekliyle ilgili şartlar yönlendirdiğini ifade eden Navalnaya, “Beni mezarlığın uçlarında yeni bir mezara götürmek ve ‘İşte oğlun burada yatıyor' demek istiyorlar. Gözlerimin içine bakarak gizli bir cenaze törenine ‘evet’ demezsem oğlumun bedenine zarar vereceklerini söylediler. Bana ‘Zaman senden yana değil, beden çürüyor’ dediler” şeklinde konuştu.

Cezaevi raporunda, muhalefet liderinin bir yürüyüş sonrası fenalaştığı ve yere yığıldığı, doğal nedenlerden dolayı hayatını kaybettiği belirtilmişti.