AB liderleri, insan kaçakçılığını engellemek için Moritanya anlaşmasını duyurdu

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Kanarya adalarında “insan kaçakçılığının önüne geçmek” ve “yeni enerji altyapı projeleri başlatmak” için Moritanya ile 210 milyon euroluk bir ortaklık planı duyurdu.

Avrupa Birliği'nin (AB) sınır ajansı Frontex tarafından yakında yayınlanacak olan rakamların; Batı Afrika kıyılarından İspanyol adalarına tehlikeli bir yolculuk yaparak hayatlarını riske atan insanların sayısının 2023 yılında önemli derecede arttığını göstereceği tahmin ediliyor.

AB liderleri, Moritanya Cumhurbaşkanı Mohamed Ould Ghazouani ile Sahel bölgesinde güvenlik, göç ve istikrarı görüşmek üzere bir araya geldi.

Von der Leyen, ülkesinin 150 bin mülteciye verdiği destekten dolayı Ghazouani'ye teşekkür etti ve ilkbaharda imzalamayı planladıkları paketin bir parçası olarak insani yardım sözü verdi.

Leyen, Moritanya'nın AB ile birlikte rüzgar, güneş ve hidrojen enerjisi kaynakları geliştirmeyi düşündüğü kuzeyde, başkent ile ülkenin güneydoğusu arasında yeni bir yüksek voltajlı elektrik hattı ve iyileştirilmiş yollar için yatırım desteğinini açıkladı.

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, Moritanya'nın "demokratik hükümetlerin düşmesi, terör saldırılarının artması, mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilmiş insanların sayısının artması ve bölgede zaten akut olan gıda güvenliği krizinin daha da kötüleşmesi" sebebiyle "İspanya ve Avrupa için çok önemli bir bölge olan Sahel'de istikrar için demokratik referans olarak önemli bir rol" oynadığını vurguladı.

Batı Afrika ülkesi, güney komşusu Senegal ile birlikte, Kanarya Adaları'na ulaşmak isteyen binlerce insan için önemli bir çıkış noktası konumunda bulunuyor. Kaynaklar bu rotanın, insan kaçakçılarının yolcuları AB'ye doğru yüksek riskli yolculuklara çekmeleri için en aktif rota olduğunu belirtiyor.