Eski CIA çalışanı intikam olarak 8 bin 761 CIA belgesini ifşaladı

ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Eski CIA görevlisi Joshua Schulte’nin casusluk ve çocukları konu eden cinsel içerikli görüntüler bulundurması nedeniyle 40 yıl hapse mahkum edildi.

Eski CIA çalışanı Joshua Adam Schulte, casusluk, bilgisayar korsanlığı, mahkemeye hakaret, Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) yalan beyanda bulunma ve çocuk istismarı içerikli görüntüler bulundurma suçlarından 40 yıl hapse mahkum edildi.

Schulte’nin CIA’den çaldığı verilerin organizasyon tarihindeki en büyük veri ihlali olduğu ve WikiLeaks adlı platforma sızdırdığı verilerin de ABD tarihinde gizli bilgilerin izinsiz ifşalandığı en büyük olaylardan biri olduğu aktarıldı.

ABD Savcısı Damian Williams, yaptığı açıklamada, “Joshua Schulte, Amerika tarihindeki en küstah ve iğrenç casusluk suçlarından bazılarını işleyerek ülkesine ihanet etmiştir. CIA’in, Schulte’nin güvenlik ihlallerine verdiği tepkiden dolayı Ajans’tan intikam almak isterken ulusal güvenliğimize anlatılamayacak kadar zarar verdi. FBI onu yakaladığında, Schulte iki katına çıktı ve parmaklıklar arkasından çok gizli bilgileri yayınlamak suretiyle bir ‘bilgi savaşı’ olarak tanımladığı şeyi yürüterek bu ulusa daha da fazla zarar vermeye çalıştı. Schulte tüm bu süre boyunca, kendi kişisel hazzı için çocukların iğrenç istismarlara maruz kaldığı binlerce video ve görüntü topladı. FBI’ın ve bu Büro’daki savcıların olağanüstü soruşturma çalışmaları Schulte’nin hain ve yırtıcı olduğu gerçeğini ortaya çıkarmış ve 40 yılını ait olduğu yerde, parmaklıklar ardında geçireceğini garanti altına almıştır” ifadelerini kullandı.

Schulte’nin WikiLeaks’e 8 bin 761 adet doküman sızdırdığı biliniyor. Savcılar, 2018’den beri tutuklu olan Schulte’nin Siber İstihbarat Merkezi’nde (CCI) çalıştığı süre boyunca iş yerinde yaşadığı bir dizi anlaşmazlığın intikamı olarak bu belgeleri sızdırdığını söyledi.