Vietnam Dışişleri Bakanı Bui Thanh: "ABD'yi, Vietnam'ı piyasa ekonomisi olarak tanımaya çağırıyorum"

Vietnam Dışişleri Bakanı Bui Thanh Son, 25 Mart günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, ABD'yi kendisini bir piyasa ekonomisi olarak tanımaya çağırdı.

Vietnam 26 Mart Salı günü ABD'yi kendisini bir piyasa ekonomisi olarak tanımaya çağırdı ve daha güçlü ticari bağların, Çin'den çeşitlenmeye çalışan Washington'a kilit alanlarda fayda sağlayacağını söyledi.

Vietnam ve Çin, ABD tarafından pazar dışı ekonomiler olarak belirlenen bir düzine ülke arasında yer alıyor ve ihracat konusunda daha sert yaptırımlara izin veriyor. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi Ekim ayında Vietnam'ın statüsünü gözden geçirmeyi kabul etti.

Vietnam Dışişleri Bakanı Bui Thanh Son, "Amerikalı dostlarımız ve ortaklarımız sıklıkla güçlü, bağımsız, dirençli ve müreffeh bir Vietnam'ın ABD'nin çıkarına olduğunu söylüyor. ABD'nin bu taahhüdünü gerçekleştirmek için daha güçlü adımlar atmasını sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi. 

Bui Thanh Son, Antony Blinken de dahil olmak üzere üst düzey yetkililerle görüştükten bir gün sonra Brookings Enstitüsü Düşünce Kuruluşunda yaptığı konuşmada, "ABD'nin yakında Vietnam'ın piyasa ekonomisi statüsünü tanıyacağını umuyoruz" ifadelerini kulandı.

Bu yılın başlarında ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo'ya yazdığı bir mektupta, Sherrod Brown liderliğindeki sekiz senatör, Vietnam'ın piyasa ekonomisi statüsüne karşı bir karar alınması yönünde çağrıda bulundu.