UNICEF: "Dünyada çocukların en çok zorunlu göçe maruz bırakıldığı ülke Sudan"

UNICEF Sözcüsü Elder, dünyada çocukların maruz kaldığı zorunlu göç vakasının en çok Sudan’da görüldüğünü ve çatışmaların yaşandığı ülkede yaklaşık 4 milyon çocuğun yerinden edildiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nin haftalık düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Sudan’da çatışmaların başladığı Nisan 2023’ten bugüne kadar durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini vurgulayan Elder, “Dünyanın en büyük çocuk yerinden edilme vakası Sudan'da görüldü. 4 milyon çocuk yerinden edilmiş durumda. Bu durum, her gün 13 bin çocuğun yerinden edildiği anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

Elder, ülkede yaşanan iç savaş nedeniyle güvenliğin sağlanamadığını ve yaklaşık 700 binden fazla çocuğun açlık ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Sudan’da nüfusun yaklaşık 3’te 2’sinin temel sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını söyleyen Elder, “O halde bu, sağlık ve beslenme sistemlerini yok eden bir savaştır. Bu, savaş hukukuna saygı kavramını yok eden ve insanları öldüren bir savaştır” ifadelerini kullandı.

SUDAN İÇ SAVAŞI

Sudan'da, 2023 Nisan ayı ortasından bu yana Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Hızlı Destek Kuvvetleri ve ordu, Aralık 2018'de başlayan halk ayaklanmasının ardından yönetime el koymuş ve yaklaşık 30 yıl iktidarda kalan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Nisan 2019'da devrilmesinin ardından sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümette yer almıştı. 2021 yılında ise sivil hükümete karşı birlikte darbe düzenlemişti.

Ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri, askeri ve güvenlik reformu kapsamında HDK’nın orduya entegrasyonu konusunda anlaşmazlık yaşamış ve 2023 yılının Nisan ayında ülkede iç savaş patlak vermişti.

Birleşmiş Milletler’e göre, dünyanın en büyük zorunlu göç olaylarının yaşandığı Sudan’daki çatışmalar sonucunda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti. 6 milyon kişi ülke içerisinde başka kentlere göç ederken 1,7 milyon kişi ise başka ülkede göç etmek zorunda kaldı.