Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra ilk kez Mısır'ı ziyaret edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Şubat’ta Mısır'ı ziyaret etmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret sırasında Refah bölgesine de gideceği iddia edilirken henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır ile yürütülen normalleşme sürecine ilişkin olarak 12 yıl sonra Mısır’a ziyaret düzenlemesi planlanıyor. 

14 Şubat’ta gerçekleştirilmesi planlanan ziyarette, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve Doğu Akdeniz’deki enerji hatlarıyla ilgili olarak deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının gündemde olması bekleniyor.

Ankara’da ismi açıklanmayan üst düzey yetkililerin aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Filistin’e destek amacıyla Refah bölgesini de ziyaret etmesi planlanıyor.

Bloomberg'in bildirdiğine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin gerçekleştireceği görüşmede, Gazze’deki Filistinlilere insani yardım ve savaşın sona erdirilmesi için atılacak adımların konuşulacağı öngörülüyor.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son Mısır ziyareti 2013 yılında gerçekleşmişti. 2013’te Muhammed Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşler yönetiminin Abdülfettah es Sisi liderliğindeki askeri darbe ile yıkılmasının ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde süresiz olarak kopmuştu.

2020 yılından bu yana Türkiye ve Mısır arasında normalleşme süreci başlamış ve iki lider ilk defa 2022’de Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nın açılış karşılaşmasında el sıkışarak basın mensuplarına fotoğraf vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi, 10 Eylül 2023’te Hindistan'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde de heyetler arası bir görüşme gerçekleştirmişti.