Romanya asker sayısını gönüllülerle arttırmayı hedefliyor

Romanya Genelkurmay Başkanı Gheorghiță Vlad ülkedeki asker sayısının acil bir durumda yetersiz olduğu uyarısında bulununca Savunma Bakanlığı, orduyu kuvvetlendirmek için gönüllü askerlik şemasının uygulamaya konulacağını açıkladı.

Romanya medyasında yer alan haberlere göre Savunma Bakanı Angel Tîlvăr, yedek asker sayılarının artırılması için 18-35 yaş arası insanlar için gönüllü ve üç aylık ücretli askerlik hizmetinin düşünüldüğünü açıkladı.

Tîlvăr, gazetecilere yaptığı açıklamada zorunlu askerlik hizmetinin konu dışı olduğunu ve bu konuda herhangi bir görüşme gerçekleştirilmediğini aktardı.

Savunma Bakanı ayrıca Romanya’nın askeri gücünün 320 bin askerden 80 bin asker seviyelerine gerilediğini ve yedeklerin yaş ortalamasında ciddi bir yükseliş görüldüğünü dile getirdi.

Asker sayısına ilişkin tartışmalar, Genelkurmay Başkanı’nın RFERL Romanya’ya verdiği bir röportaj sonrası alevlenmişti.

Vlad, 31 Ocak tarihli röportajında “Avrupa Birliği'nin tüm nüfusu gibi Romanya nüfusu da endişeli. Harekete geçmeli ve hazırlıklı olmalıyız. Rusya Ukrayna'da kazanırsa ana hedef Moldova olacaktır. Batı Balkanlar’da gerginliklere tanık olacağız. Kaybedecek tek bir saniyemiz bile olmadığına inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Ülkenin Başbakanı Marcel Ciolacu bu açıklamalar üzerine sükunet çağrısında bulunarak Romanya’nın herhangi bir savaşa girmeyeceğini söyledi.