Miçotakis Odessa'ya gitti Rusya şehri bombaladı

Miçotakis Ukrayna lideri Zelenski ile buluşmak üzere önceden duyurulmayan bir seyahate imza attı, Yunan medyası konvoyun 150 metre uzağında bir patlama gerçekleştiğini yazdı. Sosyal medyaya yansıyan Rus işgalcilerin Karadeniz kıyısındaki stratejik şehir Odesa'yı balistik füzeyle vurduğu bilgisi, dakikalar sonra doğrulandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis'in konvoyunun yakınına düşen bir Rus füzesi, Çarşamba günü Karadeniz'in liman kenti Odesa'ya yapılan saldırıda patladı.

Saldırının ardından bölgede bulunan bir kaynağa göre, patlama konvoydan yaklaşık 500 metre uzakta gerçekleşti ve çevredeki grup, patlamanın etkisini hissetti ve duman bulutuyla karşılaştı.


Ukrayna Deniz Kuvvetleri Sözcüsü Dmytro Pletenchuk, CNN'e yaptığı açıklamada, saldırıda beş kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını ancak ne Zelenski ne de Miçotakis'in yaralanmadığını belirtti.

Zelenski, sık sık riskli geziler yaparak ön saflarda yer alıyor ve Rusya ile devam eden savaş sürecinde birçok dünya liderini Ukrayna'da ağırladı.

Ancak Çarşamba günkü saldırı, başkana yönelik en yakın saldırı olarak dikkat çekti.
Saldırının NATO üyesi bir devletin lideri olan Miçotakis'e yakın olması, bu tür ziyaretlerin tehlikelerini ve çatışmanın potansiyel küresel etkisine yönelik de tehlike arz ediyor.

Zelenski, saldırıya tanık olduğunu ve duyduğunu belirterek, "Bugün bu saldırıyı gördük. Kiminle uğraştığımızı görüyorsunuz, nereye saldıracaklarını umursamıyorlar.

Bugün mağdurların olduğunu biliyorum, henüz tüm detayları bilmiyorum ama ölü ve yaralıların olduğunu biliyorum" dedi.

Zelenski, "Öncelikle kendimizi savunmamız gerekiyor. Bunu yapmanın en iyi yolu hava savunma sistemidir" diye konuştu.

Miçotakis ise hava saldırısı sirenlerini duymadan önce Zelenski'nin kendisine, aylardır süren Rus saldırıları nedeniyle büyük hasar gören güney şehrini gezdirdiğini söyledi.
Miçotakis, "Kısa bir süre sonra arabalarımıza binerken büyük bir patlama duyduk" dedi.

"Bunun bizim için burada gerçek bir savaşın sürdüğünü gösteren en iyi, en canlı hatırlatma olduğunu düşünüyorum. Her gün bir savaş oluyor ve bu sadece cepheyi, askerleri değil, masum yurttaşlarımızı da etkiliyor" şeklinde konuştu.