Rus Nornickel: "Bazı AB müşterileri Rus metalinden yapılmış ürünleri satın almayı reddediyor"

Rusya’nın en büyük madencilik şirketlerinden Nornickel'in sahibi Vladimir Potanin, Avrupa Birliği'ne üye bazı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımları nedeniyle ürün almayı reddettiğini açıkladı.

Dünyanın en büyük paladyum üreticisi ve önemli bir yüksek kaliteli nikel üreticisi olan Nornicker, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'ndeki (AB) bazı müşterilerin Rus metalleriyle yapılan ürünleri satın almayı reddettiğini söyledi.

Satıştan sorumlu başkan yardımcısı Anton Berlin, Nornickel'in kendisi ve metalleri Batı yaptırımlarının hedefi olmasa da, bazı tüketicilerin metalleri ve Rus hammaddelerinden yapılan ürünler için yapılan anlaşmalardan gönüllü olarak kaçındığını söyledi.

Nornickel'in, Avrupa'da elektrikli araçlara yönelik batarya malzemeleri üreten Finlandiya Harjavalta fabrikasının etkilenmesi, Rus malzemelerinden yapılan ürünlerin reddedilmesine bir örnek olarak eklendi.

CEO Vladimir Potanin, Nornickel'in gelişiminin, bazı müşteriler ve yabancı ekipman ve teknoloji tedarikçileri tarafından geçen yıl uygulanan "gönüllü öz yaptırımlar" nedeniyle kısıtlandığını aktardı. 

Potanin, Batılı hükümetlerin Ukrayna'daki çatışmaya tepki olarak doğrudan Nornickel'i hedef almaktan kaçındığını söyledi.

Almanya hükümeti, birçok bankanın Rus ürünleri için para kabul etmeyi ve transfer etmeyi reddettiğini bildirdi.

Nornickel limanlar, gemiler ve sigorta şirketleriyle ilişkilerde zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor.