Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'daki terör saldırılarıyla ilgili konuştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’daki Crocus Sahnesi’nde gerçekleştirilen terör saldırısının ardından açıklamalarda bulundu.

Putin, en az 133 kişinin hayatını kaybettiği, 140 kişinin de yaralandığı saldırıyı gerçekleştiren dört teröristin de yakalandığını söyledi.

Ulusa seslenen Devlet Başkanı, Rusya’da son 20 yılın en ölümcül saldırısı olarak kayıtlara geçen bu terör saldırısını kınadı.

“Kanlı ve barbarca” olarak tanımladığı saldırının faillerine Ukrayna tarafından bir “kaçış penceresi” sağlandığını dile getiren Putin, 24 Mart Pazar gününün Rusya’da anma günü olacağını ve ülke genelindeki etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu.

Açıklamasında “Rusya’ya, halkımıza yönelik bu saldırıyı hazırlayan, teröristlerin arkasında duran herkesi cezalandıracağız” ifadelerine yer veren Putin yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi ve tüm ülkenin acı içinde olduğunu belirtti.

“Rusya Federal Güvenlik Servisi ve diğer kolluk kuvvetleri, teröristlere ulaşım, silahlarla saklanma yerleri ve mühimmat sağlayan, suç mahallinden uzaklaşmaları için yollarını planlayan, yardımcı olan tüm yerleri tespit etmek ve ortaya çıkarmak için çalışıyor” diyen Devlet Başkanı, önemli olanın saldırının arkasındaki kişilerin yeni suçlar işlemesini engellemek olduğunu dile getirdi.

Saldırıya ilişkin tüm detayların ortaya çıkarılacağını söyleyen Putin, saldırıyı düzenleyenlerin Naziler gibi “gösteri infazı” yapmayı planladığını ifade etti. Rusya Devlet Başkanı, soğukkanlı davranan suçluların sivilleri yakın mesafeden katlettiğini ve saldırının dikkatlice planlanmış olduğunu aktardı.

Putin ayrıca teröristlerin insan olarak değerlendirilmemeleri gerektiğini, bir ulusları ve gelecekleri olmadığını söyledi ve sözlerine “Artık ortak görevimiz, cephede savaşan yoldaşlarımız, tüm yurttaşlarımız, tek safta bir arada olmaktır. Öyle olacağına inanıyorum, çünkü hiç kimse ve hiçbir şey bizim birlik ve irademizi, kararlılığımızı ve cesaretimizi, birleşmiş Rusya halkının gücünü sarsamaz” ifadeleriye devam etti.

Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock da saldırıyı kınadı ve Rusya’ya soruşturma konusunda tam destek sağlanacağını iletti.