Rum Ortodoks Kilisesi, eşcinsel evlililiği onaylayan milletvekillerini aforoz ediyor

Yunanistan'da eşcinsel evliliği yasallaştıran milletvekillerine karşı din adamlarının öfkesi büyüyor. Rum Ortodoks Kilisesi iki milletvekilinin dini törenlere katılmasını yasakladı.

Geçen ay 175 milletvekilinin onay vermesi ile Yunanistan, eşcinsel evliliğe izin veren yasayı geçiren dünyadaki ilk Ortodoks Hıristiyan ülkesi oldu.

Bu yasa karşısında Miçotakis, Ortodoks kilisesinden sert eleştirilere maruz kaldı. Tasarıyı "saf kötülük" olarak nitelendiren Yunanistan'ın ruhani lideri Başpiskopos Leronymos, evlilik eşitliğinin anketlerde yalnızca dar bir çoğunluk tarafından desteklendiği bir ülkede oylamanın halk oylamasına sunulmasını önerdi. İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'ndeki milletvekilleri açıkça karşı çıktı.

Piskoposlar dönüm noktası niteliğindeki yasayı destekleyen milletvekillerine karşı cezai tedbirler alınmasını talep etti. Hükümetin eşcinsel evliliği yasallaştırma yönündeki  kararına Rum Ortodoks kilisesindeki öfke yoğunlaştı.

Din adamları "ahlaksız milletvekillerinin" kiliseden dışlanması çağrısında bulundu ve dini yetkililer, iki yerel milletvekilinin herhangi bir dini törene katılmasının yasaklanacağını duyurdu.

Milletvekillerini 15 Şubat'ta tasarıyı desteklerken "en derin manevi ve ahlaki hata" yapmakla suçlayan Yunan piskoposluğu, milletvekillerini tövbe etmeye çağırdı.

Açıklamada, "Bizim için bu iki milletvekili kendilerini kilisenin aktif üyeleri olarak kabul edemez. Onları, yaptıkları kötülüklerden dolayı tövbe etmeye davet ediyoruz" denildi.