Romanya'nın birleşme talebine Gagauzya'dan yanıt geldi

Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, ülkesinin Moldova ile birleşme fikrini desteklediğini açıklamıştı. Moldova'ya bağlı Gagauz Özerk Yeri Başkanı Yevgeniya Gutsul, birleşme durumunda Gagavuzya'nın bağımsızlığını ilan edeceğini duyurdu.

Moldova'ya bağlı Gagauz Özerk Yeri Başkanı Yevgeniya Gutsul, Moldova'nın Romanya ile birleşmeye karar vermesi durumunda Gagauzya'nın bağımsızlığını ilan edeceğini duyurdu.

Gutsul, "Herhangi bir birlikçi girişim, Gagauzya'nın ayrılması ve bağımsız bir Gagauz cumhuriyetine dönüş prosedürünün derhal başlatılması anlamına gelmektedir. Birçok komşu Moldova ve Bulgar köyünün sakinlerinin bizi destekleyeceğinden ve bize katılacağından eminiz" ifadelerini kullandı.

Gutsul, "Gagavuzya'ya boşuna Moldova'nın bağımsızlığının sembolü denmediğini" söylerken, özerkliğin bölgenin güç ve haklarıyla birlikte Moldova'nın egemenliğini savunmaya devam edeceğini dile getirdi.

Daha önce Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu'nun Yevgeniya Gutsul'u ülke hükümetinin bir üyesi olarak atayan kararnameyi imzalamayı reddettiği öne sürülmüştü.

Maia Sandu, "bir suç grubu için çalışan" Gutsul'un orada yeri olmadığını ifade etti.

Sandu, Gutsul'un kendi devletine karşı açıklamalar yaptığını söyledi.