Polonya'da kürtajı yasallaştıracak kanun tasarısı parlamentoya sunulacak

Polonya Başbakanı Tusk, birkaç hafta içerisinde kürtajın yasallaşmasını sağlayacak kanun taslağını parlamentoya sunacağını açıkladı.

PAP haber ajansının paylaştığı bilgilere göre Başbakan Donald Tusk, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında basına yaptığı açıklamada, liderliğini üstlendiği koalisyonun kürtajı yasallaştırması konusunda farklı görüşlere sahip olduğunu belirtti.

Uzlaşmacı bir çözüme ulaşmak amacıyla kadın hakları örgütleri ile görüşmelerde bulunduklarını vurgulayan Tusk, taslağa ek olarak acil doğum kontrol yöntemlerinin 15 yaşında büyük kızlar tarafından reçetesiz olarak eczanelerden satın alınabilmesini sağlayacak değişiklerin olacağını da sözlerine ekledi.

Başbakan Tusk, "Bu, Avrupa Birliği (AB)’nde şimdiye kadar pratik olarak erişilemeyen, herkes için acil kontrasepsiyona erişimi sağlayacak en yaygın çözüm” şeklinde konuştu.

Mevcut yasalara göre Polonya’da kürtaja sadece cinsel saldırı ya da tıbbi nedenlerle izin veriliyor.

Fetüse geri dönüşü olmayan bir şekilde zarar verme riski durumunda ise gebeliğin sonlandırılması yöntemine başvuruluyor. 2022’de Polonya Anayasa Mahkemesi, bu koşulun anayasaya aykırı olduğunu ilan etmişti.

Mahkeme kararının ardından ülkede, başkent Varşova başta olmak üzere birçok şehirde şiddetli protestolar düzenlenmişti.