Mısır, Gazze'deki savaşı sona erdirmek için 3 aşamalı bir ateşkes önerisinde bulundu

Kahire hükümetinin İsrail ile HAMAS arasında iki haftalık bir ateşkes tesis etmeyi planladığı, üç aşamadan oluşan bu ateşkeste tüm esirlerin serbest bırakılacağı iddiaları ortaya atıldı. İsrailli Jerusalem Post gazetesi, Tel Aviv’de bu önerinin tartışılmasının planlandığını aktardı.

Jerusalem Post, 24 Aralık Pazar günü yayımladığı haberinde, Mısır’ın İsrail ile HAMAS arasında en az iki hafta sürecek ve esirlerin serbest kalmasına olanak tanıyacak bir ateşkes önerdiğini aktardı.

İsrail’in Gazze’deki bütün askeri ve istihbarat operasyonlarını bu süre zarfında durdurmasını ve 120 Filistinli esiri serbest bırakmasını gerektiren anlaşma, HAMAS’ın da 40 rehineyi salıvermesini şart koşacak.

Bu aşamada, İsrail tanklarının bölgeyi terk ederek insani yardımın şehre girişine fırsat verilmesi de anlaşmada yer alan koşullardan biri olacak.

Savaşın sonlandırılmasını amaçlayan anlaşmanın ikinci aşamasında ise Gazze’de farklı Filistinli grupların liderliğinde bir acil durum hükümeti kurulması öngörülüyor.

Üçüncü ve son aşamada ise ateşkesin uzatılması, esirlerin devamının Gazze’den çıkarılması ve İsrail güçlerinin şehirden çekilmesi planlanıyor.

Jerusalem Post’un Reuters’tan aktardığına göre, Filistin İslami Cihad Hareketi temsilcileri, Mısır yetkilileriyle ateşkes görüşmeleri gerçekleştirmek için Kahire’ye gitti.

Ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da aynı gün yaptığı açıklamalarda, HAMAS tam manasıyla yenilgiye uğratılana kadar savaşmaya devam edileceğini belirtmişti.