Meksika'da belediye başkan adayına suikast düzenlendi

Meksika’da iktidar partisinin belediye başkanı adayı, ülkede yaşanan şiddet olaylarından dolayı yetkililerden güvenlik koruması talep etmişti ancak bu isteği kabul görmedi. Kampanyasının ilk günündeki bir etkinlik sırasında 3 Nisan Çarşamba günü Meksika'nın merkezinde vurularak öldürüldü.

Güvenlik analistleri, seçim şiddetinin çoğunun, çetelerin uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer suç raketleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olma umuduyla sonucu etkilemek için baskı uyguladığı belediye düzeyinde meydana gelme eğiliminde olduğunu söylüyor.

Bir düşünce kuruluşu olan Kuzey Sınırı Koleji'nde güvenlik ve siyaset uzmanı olan Vicente Sanchez, "Suçun olduğu bölgelerde kimin gerçek gücü kullandığı giderek daha açık hale geliyor, hangi partinin iktidarda olduğu önemli değil. Adayların kim olduğuna hala organize suç grupları karar veriyor” ifadelerini kullandı.

Siyasi risk danışmanlığı Integralia tarafından hazırlanan bir rapor, 1 Eylül ile 1 Nisan arasında 24 aday adayının öldürüldüğünü, 2 Nisan Salı günü hükümetin seçimlerde yarışacaklarını açıkça belirten 14 kişinin Ekim 2023'ten bu yana suikasta uğradığını belirtti.

38 yaşındaki eski bir siyasi olan Gaytan, dünyanın en ölümcül şehirlerinden ve Kuzey Amerika'da polis olmak için en tehlikeli yerlerden biri olan Celaya'da tek kadın aday konumunda bulunuyordu.

Morena belediye meclisi adayı Adrian Guerrero'nun ise saldırıdan sonra güvenlik bakanlığı tarafından kayıp olduğu bildirildi.

Güvenlik Bakanı Rosa Icela Rodriguez, 2 Nisan Salı günü düzenlediği basın toplantısında adalet sözü verdi ve soruşturmanın Gaytan'ın neden eyalet veya belediye yetkililerinden koruma almadığına dair bir soruşturma içereceğini söyledi.