Kosova'da Sırp para birimi yasaklandı

Kosova'da, Sırpların çoğunlukta yaşadığı belediyelerde, Sırp para birimi Dinar'ın kullanımını yasaklayan bir karar, bugün itibarıyla hayata geçti. Kosova'daki ödeme sisteminde tek geçerli para birimi olarak Euro belirlendi.

Ülkede bugünden itibaren geçerli olan bu karar, özellikle Sırpların çoğunlukta yaşadığı bölgelerde büyük bir değişikliği beraberinde getiriyor.

Sırp Dinarı'nın kullanımının yasaklanmasıyla birlikte, Kosova'da ödeme işlemlerinde Euro kullanımına izin veriliyor.

Kosova Merkez Bankası (BQK) Başkanı Ahmet İsmaili, dün yaptığı açıklamada, Sırp Dinarı'nın kullanımını yasaklayan düzenlemenin ertelenmeyeceğini vurgulayarak, "1 Şubat itibariyle Sırpların çoğunlukta yaşadığı belediyelerde sadece Euro kullanılacak" dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ise kararın tam olarak uygulamaya geçmesinin zaman alacağını belirtti. Ancak uygulamanın kağıt üzerinde kalmayacağını vurguladı.

Osmani, "Bu ilkelerin pratikte uygulanmasına gelince, Anayasa'nın 11. maddesine saygı gösteren ve vatandaşları bilgilendiren bir geçiş süreci için zaman tanıyacak bazı seçenekler üzerinde çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Merkez Bankası'nın bağımsız bir kurum olduğunu hatırlatarak, "Merkez Bankası'nın aldığı kararlar ve uygulanan yönetmelikler, Anayasaya ve yasalara uygun şekilde gerçekleşmektedir" dedi.

Söz konusu karar öncesinde, Sırp Dinarı, Sırpların çoğunlukta olduğu belediyelerde ödeme işlemleri için kullanılıyordu.

Ülkede Sırbistan'a ait kurumlarda çalışanların maaşları, emekli maaşları, sosyal yardımlar ve çocuk yardımları Dinar ile ödenmekteydi. Kosova'nın bu kararı, Batılı ülkelerde Kosova-Sırbistan ilişkilerinde artan gerilim endişelerine neden olmuş ve Priştine'ye kararı ertelemesi çağrısında bulunulmuştu.