Korona aşısının yan etkileri: Almanya'da 467 kişiye devlet tazminat ödedi

Almanya'da devlet, koronavirüs aşısı nedeniyle zarar gördüklerini iddia eden 467 kişiye tazminat ödedi.

Neue Osnabrücker Zeitung Gazetesi'nin aktardığına göre, Almanya'da 27 Ocak 2020'den bu yana 11 bin 827 kişi, koronavirüs aşısının neden olduğu zararları gerekçe göstererek tazminat başvurusunda bulundu. Bu başvurulardan 5 bin 597'si hala inceleniyor.

Alman devleti, 467 başvuruda, kişilerin koronavirüs aşısı sebebiyle zarar gördüğünü kabul etti.

Ülke genelinde en az bir doz aşı olan 65 milyon kişiye karşı bu oran, yüzde 0,00072'ye tekabül ediyor. Başka bir deyişle, 138 bin 888 aşının bir kişiye zarar verdiği kabul edildi.

Kuzey Ren-Vestfalya Sağlık Bakanlığı'na göre, tazminat başvurularının birçoğu hala sonuçlandırılamamış durumda, çünkü bilirkişi eksikliği rol oynuyor. Koronavirüs aşılarıyla hastalık seyrinin tam anlamıyla bilinmemesi de bir problem oluşturuyor.

Almanya'da koronavirüs aşılarından kaynaklanan zararlar için başvurular, eyaletlerde sosyal güvenlik, bireysel tazminat ve ağır engellilerle ilgili konulardan sorumlu bakım idarelerine yapılıyor.

Aşının zararlarına maruz kalanlar, önce aile hekimlerine başvurmak zorunda. Hekim, aşının şüpheli olduğu durumları Federal Aşılar ve Biotıbbi İlaçlar Enstitüsü'ne bildiriyor. Başvurular bir bilirkişi tarafından inceleniyor ve tazminat kararı bakım idaresi tarafından veriliyor.

Almanya'da başvurular eyaletlere göre farklılık gösteriyor. Bazı eyaletlerde birkaç yüz başvuru yapılırken, Hessen ve Berlin gibi yerlerde bu sayı 900'ü aşıyor. Bavyera'da ise 2 bin 500'den fazla başvuru alındı.

Aşıdan kaynaklanan zararlar için devletin ödeyeceği tazminatlar, duruma göre değişiyor. Zarar gören kişilere hayat boyu emeklilik maaşı bağlanabilir veya eşinin maddi geçimini devralabilir. Aşı nedeniyle mesleğini yapamayanlara, geçmiş dönemdeki gelirine göre ödeme yapılabilir.