Koronavirüs aşılarının sağlık sorunlarına sebebiyet verdiği ortaya çıktı

Sağlık yetkilileri koronavirüs aşısı uygulanmış 99 milyon kişinin sağlık sorunlarını inceleme altına aldı. İncelenen hastalarda nörolojik, kan ve kalple ilgili sağlık sorunlarında artış görüldü.

Bilim insanları koronavirüs aşısına yönelik yapılan çalışmalarda önemli bulgulara rastladı. Aşı, ciddi hastalıklara, enfeksiyona hatta ölüme sebep oluyor. Yetkililer tarafından 99 milyon kişinin sağlık sorunları inceleme altına alındı ve nörolojik, kan ve kalple ilgili rahatsızlıklara ilişkin artış kaydedildi.

Pandeminin başlarında tespit edilen olaylar arasında Pfizer Inc. , BioNTech SE ve Moderna Inc. tarafından yapılan mRNA aşıları kalple ilgili inflamasyon riskini artırdığı belirlendi.

Belirtiler arasında beyinde bir tür kan pıhtısı riskinin artması da yer alıyordu.

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve AstraZeneca Plc tarafından yapılana benzer viral vektör aşılarıyla aşılama çalışması gerçekleştirildi.

Viral vektör iğneleri aynı zamanda bağışıklık sisteminin yanlışlıkla periferik sinir sistemine saldırdığı nörolojik bir hastalık olan Guillain-Barre sendromu riskinin artmasıyla da bağlantılı.

Son üç yılda dünya çapında 13,5 milyar dozdan fazla kovid aşısı uygulandı ve Avrupa'da 1 milyondan fazla kişinin hayatı kurtarıldı. Aşılanan kişilerin belli bir kısmı sağlık sorunlarındaki artışlar nedeni ile hastaneye başvurdu ve bu da aşıların yararları ve zararları konusundaki tartışmayı ortaya çıkardı.

Çalışmada, birinci, ikinci ve üçüncü doz mRNA aşılarının ardından miyokardit veya kalp kası iltihabının tutarlı bir şekilde tanımlandığı ortaya çıktı.

Gözlemlenen orandaki en yüksek artış, Moderna iğnesinin ikinci kez uygulanmasından sonra görüldü. Aynı aşının birinci ve dördüncü dozunun da perikarditte, yani kalbi kaplayan ince kesenin iltihaplanmasıda artışa sebep oldu.