Katar yeni LNG projesi ile ABD'yi ve diğer rakiplerini geride bırakmayı planlıyor

İhracat uzmanları, Katar'ın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretimini genişletme planının, 2030 yılına kadar küresel pazarın yaklaşık %25'ini kontrol etmesini sağlayabileceğini

Katar, artan talep ve önemli bir rakip tedarikçi olan ABD'deki büyüme projelerindeki duraklama nedeniyle sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatını artırmayı planlıyor.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz bin Selman el-Suud, doğal gazın en büyük nakliyecisi olarak ABD ve Avustralya ile olan yarışta, yılda 16 milyon tonluk yeni bir proje geliştirerek üretim kapasitesini 2030 yılına kadar 142 milyon tona çıkaracağını söyledi.

Katar'ın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretimini genişletme planı, 2030 yılına kadar küresel pazarın yaklaşık %25'ini kontrol etmesini sağlayabilir. Bu plan, ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni ihracat onaylarını duraklattığı dönemde ABD dahil olmak üzere rakipleri geride bırakabilir. 

Dünyanın en büyük LNG ihracatçılarından biri olan Katar, LNG üretimini Kuzey Sahası'nın mevcut 77 milyon mtpa'sını syüzde 85 artırmayı planlıyor.

Katar'ın dünyanın en düşük maliyetli ülkesi olduğu göz önüne alındığında, bu hamle Amerika Birleşik Devletleri, Doğu Afrika ve diğer yerlerde finansmanlara ulaşmak için uzun vadeli bir müşteri taahhüdü gerektiriyor.